avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... A certifica pentru conformitate cu originalul, sub ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

A certifica pentru conformitate cu originalul, sub sanctiunea anularii cererii, inscrisurile depuse in sustinerea acesteia

Am un dosar la instanta de contencios administrativ pentru contestare eliberare din functie. Am primit o comunicare din partea instantei sa ma prezint in termne de 10 zile de la primirea comunicarii pentru a certifica conform cu originalul inscrisurile depuse in sustinearea actiunii sub sanctiunea anularii cererii. Ce inseamna concret aceasta? sa ma prezint personal la Registratura instantei pt a scrie pe fiecare copie sub semnatura ca este conform cu originalul, sau se solicita stampila institutiei emitente cu care dealtfel ma aflu in litigiu? Eu am primit documentele prin fax, scanate pe email. Nu am nici o indoiala ca sunt conforme cu originalul, dar nu imi este clar care este exigenta instantei in acest sens.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:20, 14 August 2013
Da, trebuie să specifiacaţi pe fiecare copie a documentelor faptul că le recunoaşteţi ca fiind conforme cu originalul, şi să vă semnaţi apoi. Nu este suficient să nu aveţi îndoieli, pentru că instanţa va trebui să ştie dacă documentele respective pot fi avute în vedere la soluţionarea cauzei.
Functionarii de la registratura Curtii de Apel la care ma prezint pentru a face aceasta certificare sub semnatura pot conditiona aceasta operatiune de prezentarea documentelor originale, asa cum mi-a sugerat un jurist? Acest lucru poate fi o problema pentru aceia care primesc documente scanate prin e-mail sau prin fax, pt ca angajatorii nu isi fac prea mari griji in legatura cu dreptul angajatilor de a primi documentele in original si cauta o modalitate usoara de transmitere a lor. Pana la urma aceste decizii devin executorii si isi produc efectele juridice indiferent daca sunt transmise in original sub semnatura de primire sau prin fax si semnatura de primire pe fax, sau prin e-mail-ul persoanei respective. Sper ca nu se incepe o un proces de ingradire a accesului la justitie prin subterfugii de genul prezentarii unor documente in original pe care reclamantul sa nu le poata prezenta pt ca emitentul nu i le pune la dispozitie.
Este interesant faptul că vi s-a pus în vedere să mergeți în instanță ca să certificați copiile înscrisurilor anexate cererii de chemare în judecată. Eu știu că dosarele nu se află în arhivă până la stabilirea primului termen de judecată, dar dvs. procedați așa cum v-a spus instanța și nu uitați să luați la dvs. adresa primită ca să o arătați personalului de la arhivă.

Nu trebuie să vă faceți probleme în privința prezentării înscrisurilor în original. Personalul auxiliar din arhiva curții de apel nu are calitatea să vă solicite prezentarea documentelor în original. Și-ar depăși atribuțiile de serviciu dacă ar face asta. Numai instanța vă poate solicita să prezentați originalul, însă, dacă vă va solicita asta, îi veți învedera faptul că înscrisurile v-au fost comunicate prin fax (și este foarte ușor să faceți dovada primirii lor prin fax). Citiți art. 150 și art. 292 Cod procedură civilă, vă este utilă lecturarea lor.
Colega, solicitarea este pe noul Cod de procedura civila.Personalul Curtii de apel emitenta a citatiei/comunicare primita de petent este sub autoritatea presedintelui instantei....Toate comunicarile sunt facute dupa ce presedintele instantei repartizeaza cauza unui judecator, iar acesta studiaza actele depuse si cererea si dispune masurile prealabile procedurale. Este normal sa il puna pe petent sa certifice inscrisurile depuse, aceasta obligatie fiind inscrisa in CPC. Numai dupa indeplinirea tuturor aspectelor procedural se va stabili termenul "in max.60 de zile" de la raspunsul la intampinare formulat de reclamant....
@ polloctav

Nu ştiu ce anume din mesajul meu v-a determinat să concluzionaţi că eu scriu despre Codul de procedură civilă din 1865, însă este o concluzie eronată. Dacă la începutul mesajului meu nu am făcut referiri la dispoziţiile Codului de procedură civilă, la final am făcut trimitere la prevederi ale Codului de procedură civilă în vigoare, astfel că orice dubii - dacă existau dubii - ar fi trebuit să dispară odată cu citirea finalului mesajului meu.

Alte discuții în legătură

Citatie de la tribunal ... Adevar1 Adevar1 Buna ziua, Am primit recent următoarea citatie de la Tribunal. Pana acum cazul era in Apel. Eu fiind apelant. C I T A Ţ I E Stimată ... (vezi toată discuția)
Procedura certificãrii pentru conformitate cu originalul a înscrisurilor depuse la dosar adrianadamian2009 adrianadamian2009 Am un proces cu ANRP si am trimis o intampinare, insotita de niste anexe. Am primit o citatie prin care instanta imi solicita rezolvarea unor probleme ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal politie tipoansid tipoansid Am intocmit o contestatie la judecatorie ca urmare a unui proces verbal al politiei pentru depasirea vitezei.(Nu au vrut sa-mi arate probele ,adica poza radar ... (vezi toată discuția)