Buna ziua, lucurez la un magazin partener al unei firme de telefonie mobila, recent in ultimele luni s-au intamplat niste lucruri care nu mi se par normale si nu stiu cum sa procedez, ce pot face sa imi recuperez prejudiciile
La inceputul lunii iulie s-a constat lipsa unor telefoane scumpe din gestiune, paguba fiind insemnata, aproximativ 12000 ron, ceea ce este ciudat, deoarece in 2 ani nu s-a intamplat un astlfel de eveniment. Primul pas luat de conducere a fost retinerea fara o investigatie a sumei de 550 ron din salariu, la toti angajatii din magazinul respectiv,aceasta suma reprezentand jumate din salariul net ce se acorda prin virament bancar, iar cealalta jumatate mi-a fost oprita pe motiv ca bonusul ce se acorda lunar la sfarsitul lunii mi-a fost gresit(bonusul se acorda lunar pe data de 30 aproximativ), fara a mi se prezenta un fluturas si o situatie exacta a bonusului.
In concluzie pe 10 iulie nu mi s-a virat salariul net, fiind retinut tot, am fost pus sa semnez o dispozitie de plata catre casierie pe suma de 550 ron ce reprezinta suma oprita pentru presupusul furt.
Zile trecute am cerut sa mi se ofere fluturasele de salariu de pe data de 10 iulie cand nu am luat nici un ban din salariul net si pe 30 cand se vireaza bonusul din vanzari si am fost certat si luat l-a rost ca de ce doresc fluturasul, si daca am vreo nelamurire sa intreb diverse personae. Eu as dori sa am fluturasele deoarece banuiesc ca e illegal sa ti se retina tot salariu intr-o luna, fara dovezi ca s-au furat respectivele telefoane, plangerea la politie a fost facuta foarte tarziu. Plangerea la politie a fost facuta si am fost asigurati ca se vor recupera telefoanele si implicit banii ce ne-au fost retinuti, insa un coleg care nu mai lucreaza a avut ghinionul ca pe tura lui sa se fure 2 telefoane, le-a platit integral, la putin timp a fost dat afara si apoi a fost descoperit hotul, s-a castigat procesul intentat de firma, au fost recuperate contravaluarea lor dar colegului meu nu I-au fost returnati banii respective. Ce pot face in eventualitatea in care nu voi mai lucra la respectiva firma sa imi recuperez banii opriti, daca se gaseste vinovatul?
Alta problema majora e legata de concedii, avand multe zile restante din anul 2012. Am fost pus sa semnez niste cereri de concediu desi nu am avut, pentru luna decembrie ca sa nu apara in acte ca as avea zile de concediu, mi-au fost oprite bonurile de masa pentru zilele aferente, adica toate bonurile in luna ianuarie 2013 si mi s-a spus ca mi se vor oferi zilele respective si nu mi se vor retine iar bonurile insa alti colegi care au patit la fel si au avut concedii in lunile iunie iulie au mai avut bonurile inca odata bonurile retinute.
As dori sa stiu daca s-a actionat conform legii si daca pot face ceva pentru a imi recupera prejudiciile
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
07:06, 7 August 2013