avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu oprit, nu se doreste prezentarea fluturasului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu oprit, nu se doreste prezentarea fluturasului de salariu cu oprirea respectiva

Buna ziua, lucurez la un magazin partener al unei firme de telefonie mobila, recent in ultimele luni s-au intamplat niste lucruri care nu mi se par normale si nu stiu cum sa procedez, ce pot face sa imi recuperez prejudiciile

La inceputul lunii iulie s-a constat lipsa unor telefoane scumpe din gestiune, paguba fiind insemnata, aproximativ 12000 ron, ceea ce este ciudat, deoarece in 2 ani nu s-a intamplat un astlfel de eveniment. Primul pas luat de conducere a fost retinerea fara o investigatie a sumei de 550 ron din salariu, la toti angajatii din magazinul respectiv,aceasta suma reprezentand jumate din salariul net ce se acorda prin virament bancar, iar cealalta jumatate mi-a fost oprita pe motiv ca bonusul ce se acorda lunar la sfarsitul lunii mi-a fost gresit(bonusul se acorda lunar pe data de 30 aproximativ), fara a mi se prezenta un fluturas si o situatie exacta a bonusului.
In concluzie pe 10 iulie nu mi s-a virat salariul net, fiind retinut tot, am fost pus sa semnez o dispozitie de plata catre casierie pe suma de 550 ron ce reprezinta suma oprita pentru presupusul furt.

Zile trecute am cerut sa mi se ofere fluturasele de salariu de pe data de 10 iulie cand nu am luat nici un ban din salariul net si pe 30 cand se vireaza bonusul din vanzari si am fost certat si luat l-a rost ca de ce doresc fluturasul, si daca am vreo nelamurire sa intreb diverse personae. Eu as dori sa am fluturasele deoarece banuiesc ca e illegal sa ti se retina tot salariu intr-o luna, fara dovezi ca s-au furat respectivele telefoane, plangerea la politie a fost facuta foarte tarziu. Plangerea la politie a fost facuta si am fost asigurati ca se vor recupera telefoanele si implicit banii ce ne-au fost retinuti, insa un coleg care nu mai lucreaza a avut ghinionul ca pe tura lui sa se fure 2 telefoane, le-a platit integral, la putin timp a fost dat afara si apoi a fost descoperit hotul, s-a castigat procesul intentat de firma, au fost recuperate contravaluarea lor dar colegului meu nu I-au fost returnati banii respective. Ce pot face in eventualitatea in care nu voi mai lucra la respectiva firma sa imi recuperez banii opriti, daca se gaseste vinovatul?

Alta problema majora e legata de concedii, avand multe zile restante din anul 2012. Am fost pus sa semnez niste cereri de concediu desi nu am avut, pentru luna decembrie ca sa nu apara in acte ca as avea zile de concediu, mi-au fost oprite bonurile de masa pentru zilele aferente, adica toate bonurile in luna ianuarie 2013 si mi s-a spus ca mi se vor oferi zilele respective si nu mi se vor retine iar bonurile insa alti colegi care au patit la fel si au avut concedii in lunile iunie iulie au mai avut bonurile inca odata bonurile retinute.

As dori sa stiu daca s-a actionat conform legii si daca pot face ceva pentru a imi recupera prejudiciile

Multumesc mult pentru raspunsuri!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 7 August 2013
1. Fluturasii nu sunt obligatorii . Nu exista niciun text de lege care sa prevada obligativitatea acestora.

2. Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

3. Art. 253 C.mun. dispune:
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.

In vedere recuperarii banilor opriti fara suport legal puteti promova o actiune in instanta impotriva angajatorului.

4. Daca ati semnat cerere de CO , atunci in pontaj ati figurat ca fiind in CO si , potrivit art. 11 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă - Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea şi nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii:
a) îşi efectuează concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor şi, respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;
....

Prin urmare, pe perioada CO nu se acorda tichete de masa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu luat cu japca floryi floryi eu am 1600 ron salariul pe cm, deci brut inseamna 1151 ron, angajatorul meu mi-a luat 131 ron si in locul lor imi da bonuri de masa;daca imi iau co imi opreste ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza salariul net din total brut Floarea Cring Floarea Cring Buna ziua, Poate cineva sa-mi spuna cum se calculeaza salariul net din total brut. Ex. net:1.187-1.193 ron si bonuri de masa. Bonurile de masa sunt in functie ... (vezi toată discuția)
Plata salariu ElenaKalinyak ElenaKalinyak Buna ziua, pe data de 4 nov 2014 mi-a fost inregistrat un contract de munca pentru o perioada de proba de 1 luna de zile. Pentru un program de 8 ore/zi/40 ... (vezi toată discuția)