Societatea noastra este creditoare cu o suma de... Debitorul a emis cec uri dar fara acoperire. Acestea au fost refuzate la plata.Le-am pu in executare silita,dar nu avem ce sa-i executam intrucat bunurile ce le are sunt ipotecate,gajate,etc.
Intrebarea este cum as putea recupera macar contravaloare tva in contabilitate? care este calea legala?in baza caror acte?
daca as obtine o hotarare judecatoreasca pe calea unei somatii de plata m-ar ajuta cu ceva in contabilitate?
Exista fundament legal si care este actul normativ?
Multumesc f mult.
Art. 138. - Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;
Trebuie hotararea judecatoreasca definitiva care sa ateste imposibilitatea incasarii creantei.
1.Daca creanta nu se mai poate incasa din cauza falimentului clientului ,este permisa ajustarea bazei de impozitare a tva începand cu data de la care se declara falimentul.
2.Separarea creantei incerte de restul creantelor se face in momentul in care a expirat termenul contractual de incasare a creantei comerciale,fie in momentul cand apare incertitudinea incasarii creantei, datorita incapacitatii de plata sau a starii de insolvabilitate a clientului.
4118 = 4111
Revenind la pct.1 cu ajustarea bazei de impozitare:se face
% = 4118
654
4427
Sa zicem ca ati avut:
4111 = % 1190
70* 1000
4427 190
4118= 4111 1190
% = 4118 1190
654 1000
4427 190
O instanta judecatoreasca poate declara imposibilitatea incasarii creantei din cauza falimentului dar ulterior se poate recupera(urmarirea in continuare a creantei pana la pescriptie) atunci trebuie trecuta si in contul (pe debit) 8034,,debitori scosi din activ urmariti in continuare si in momentul incasarii creantei faceti credit cont 8034.
Ajustare tva
liliana state
Buna ziua tuturor,
Ma poate ajuta cineva?????????Am un client neincasat din luna mai 2007.Atunci am emis factura,m-am inregistrat cu venit si tva de ... (vezi toată discuția)