avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Popriri - retineri din pensie peste limita legala
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Popriri - retineri din pensie peste limita legala

buna am doua credite la doua banci am fost actionarul unei firme care sa inchis am o pensie de 1300 de lei si mi se opreste 480 de vreo doua luni mi sa blocat contul de catre executor judecatoresc si si nu pot scoate pensia decat dupa ce vorbesc cu cineva de la banca sa deblocheze contul dar dupa ce mai opreste o jumatate adica mai raman cu 420 intreb este normal daca da este ok ca banii trebuie dati inapoi daca nu ce trebuie sa fac multumesc
Este adevarat ca nu am informatii despre ce se intampla in interiorul bancilor si ce este tehnic posibil. Imi cer scuze pentru concluziil nefondate si va multumesc pentri explicatii.
Stiu ca "suma din cont" este diferita de "cont", insa mai stiu si ca deschiderea contului meu de salarii, am scris undeva pe fromularul bancar, ca este cont de salarii (nu de economii sau altele) (de altfel angajatorul meu plateste unele consturi legate de acest cont, direct la banca cu care are o intelegere, si cand o sa plec de la acest angajator va trebui sa inchid contul).Pe descrierea platilor care imi trimit salariul in acel cont scrie clar ca este salariu de la SC coltustrazii SRL.
Mamea mea cand si-a deschis cont de pensii, a trecut prin niste proceduri similare, fiind indubitabil ca acel cont bancar e cont de pensii.
Mai stiu si ca am intalnit banci care au blocat in totalitate unele conturi folosite exclusiv pentru salarii (pentru datorii la stat, cu poprire dispusa de organul fiscal). Pe adresa de poprire organul fiscal trecuse in mod generic ca trebuie respectate limitele de retinere pe salarii, insa banca a recunoscut ca nu respecta cu buna stiinta aceste limite din niste motive imorale pe care nu e cazul sa le reproduc.

Acuma, in cazul de fata, intrebarile mele sunt:
- cum ar trebui sa procedeze executorul cand popreste conturi de salarii sau in care mai pot intra, pe langa alte sume, si salarii? Cum trebuie sa sune, legal, ordinul executorului catre banca?
- daca executorul greseste cu rea-vointa, imptriva cui va face debitorul contestatie la executare (ca executorul nu are calitate pasiva in contestatie, iar creditorul nu are nici o legatura cu indolenta / nestiinta executorului, si nu a facut nimic gresit). Ma gandesc impotriva cui ar putea debitorul sa se indrepte printr-o actiune in instanta care ar avea ca obiect impunerea pe viitor a limitelo in care se poate face retinerea (nu de unde recupereaza sumele retinute ilegal, ci cum stopeaza actiunile abuzive in viitor)
- cine este persoana obligata in virtutea prevederilor:
CPC Art. 780(2) In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare, cu respectarea limitelor prevazute la art. 728, daca este cazul.
Art. 728
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel

Multumesc de lamuriri.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
ContSters214341, utilizator
In unele banci exista conturi speciale, de salariu, de pensie. marturisesc sincer ca nu am vazut cum arata un astfel de produs, in toate bancile. Dar stiu cateva astfel de conturi si ele au doar denumire de cont de salariu. In acel cont pot intra orice sume de bani, ale clientului. Nu sunt doar de salariu, doar sa primeste si salariul acolo.
In mod normal , daca din extrasul de cont rezulta ca acolo sunt doar incasari salariale, executorul ar putea debloca contul, ca sa nu faca lunar adresa catre banca pentru a debloca sumele cuvenite debitorului.
Sunt banci care considera ca odata intrat in cont, salariul nu mai este salariu.
Mi se pare o ineptie colosala. Dar este parerea lor si si-au asumat-o. De aceea doar executorul poate restitui sumele respective.
Daca executorul greseste, executarea se face impotriva creditorului. Doar pentru refuzul de a efectua un act se poate face contestatie impotriva executorului.
in mod savant, Curtea suprema a decis ca executorul nu are calitate procesual pasiva intr-o contestatie la executare. O tampenie. Adica, executorul face gresit un act de executare, dar nu are calitate. in acest caz doar o plangere penala pentru abuz in serviciu in dauna intereselor persoanei, l-ar putea face sa fie mai atent.
va multumesc pentru intelegere prin urmare ce ar trebui sa fac sa caut un avocat sa faca recurs sau pot sa fac personal si catre cine catre banca va multumesc
Eu v-as sfatui sa ii faceti adresa catre executor, cu dovada de remitere si sa ii cereti eliberarea sumelor incasate abuziv. Daca nu va da banii inapoi, ii faceti plangere panala. Pentru contestatie ar trebui sa platiti 1000 lei taxa de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare conturi lorelay1 lorelay1 Buna ziua. In urma cu o luna, mi-a venit o executie de la CETELEM. In acelasi timp mi-au fost blocate toate conturile, asta insemnand: contul de salariu si un ... (vezi toată discuția)
Poprire cont bancar Iulia432 Iulia432 Buna ziua. Mi s-a pus poprire pe contulde salariu. Azi mi s-a blocat toata suma pe care o aveam in cont. Este legal? Au dreptul sa imi blcheze toate veniturile? (vezi toată discuția)
Cine incalca legea? roy1958 roy1958 buna ziua,as vrea sa ma lamuriti intr-o problema: sunt pers.cu invaliditate gr.1 si am girat pe cineva la un c.a.r.Acea persoana nu a platit ratele si un ... (vezi toată discuția)