avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie+preaviz neconcordanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie+preaviz neconcordanta

Buna ziua! As avea urmatoarea intrebarea :Exista o ora anume cand se inregistreaza demisia,deorece astazi mi s a comunicat ca nu se poate inregistra decat pana in ora 12?De asemenea eu am 14 zile de recuperat in urma orelor suplimentare acumulate care as vrea sa mi se scada din perioda de preaviz.Intrebarea mea este urmatoarea:este precizat undeva in lege daca cele 6 zile care mai imi raman de efectuat trebuie efectuate inainte sau dupa cele 14 zile pe care le voi sta acasa?Sefa mea mi a spus ca eu trebuie sa imi scris demisia de la data cand expira cele 14 zile..ceea ce mi se pare ilogic.Eu maine vreau sa imi fac cererea de demisia incepand cu data curenta,nu de la data la care ar vrea ea.Trebuie sa precizez in cerere ca vreau sa mi se acorde zilele libere din orele mele suplimentare)?Va multumesc foarte frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 8 August 2013
Sunt doua cereri separate :
- cererea de demisia, prin care salariatul comunică angajatorului, printr-o notificare scrisă, încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea preavizului.

- cererea de recuperare/compensare a orelor suplimentare efectuate in perioada de ..... Atentie ca, munca suplimentara se compensează cu timp liber plătit acordat salariatului în următoarele 60 (șaizeci) de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Deci, practic, pentru orele de muncă efectuate suplimentar, salariatul va avea liber, însă va primi salariu ca și cum ar fi mers la muncă în perioada respectivă.

In cazul in care compensarea prin timp liber plătit nu este posibilă în cele 60 de zile ulterioare efectuării muncii, se solicita plata muncii suplimentare. In acest caz, angajatorul va trebui să plătească salariatului un spor de minimum 75% din salariul de bază, proporțional cu orele suplimentare lucrate.

Pe durata preavizului, contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele. Asadar, daca mai este posibila compensarea muncii suplimentare cu timp liber platit atunci aceste zile se pot lua in perioada de preaviz si constituie parte din durata preavizului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu anul anterior Mihai_Iulian Mihai_Iulian Buna ziua, Anul trecut prin noiembrie-decembrie am fost anuntati sa ne luam concediul \\" pe foaie\\" si sa venim la munca, pentru ca la momentul acela din ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca la solicitarea angajatului maria_iv maria_iv In cazul in care angajatul solicita incetarea contractului de munca (demisie), perioada de preaviz poate fi compensata cu zilele de concediu de odihna ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca albaccorra albaccorra Buna ziua,am cateva intrebari de lamurit,poate ma ajuta cineva aici: -am lucrat la o firma unde am fost detasat in Franta pe o perioada mai lunga unde am ... (vezi toată discuția)