Este posibilă intrarea asociației de proprietari în insolvență voluntară? Scopul este de a da o ”pauză” penalităților pentru a putea să le plătim odată, altfel sincer nu văd cum am putea ieși la liman având în vedere că se încasează mereu factura cea mai veche și cea mai nouă îi ia practic locul într-un ciclu acumulator de penalități care poate fi fără sfârșit.
O asociatie de proprietari NU poate fi declarata insolventa.
Se poate insa organiza strangerea de fonduri suplimentare sau se poate suplimenta fondul de rulment sau chiar se poate infiinta fondul de rulment, daca el nu exista, astfel incat proprietarii sa depuna lunar un supliment de bani, fata de cota curenta la intretinere, pentru plata mai accelerata a facturilor.
In paralel sa se faca demersuri pentru recuperarea restantelor.
Aș mai adauga faptul că ați ajuns în această situație deoarece la nivelul conducerii as. prop. nu s-au luat măsurile specifice de recuperare a debitelor de la proprietari și mai ales de la ”marii debitori” ca asociația să poată achita acest penalizări; țineți cont că întotdeauna valoarea penalizărilor calculate de asociație vor avea o valoare mai mare decât valoarea calculată de furnizori - altfel nu pot să înțeleg cu ați ajuns în acest cerc vicios.
Ar mai fi o soluție: furnizorii nu vă pot șterge valoarea penalizărilor, astfel încât acestea vor figura pe fiecare nouă factură primită, însă daca, la rândul său acesta nu vă acționează în instanță, la 3 ani intervine termenu de prescriere a datoriilor, ănsă așa cum am scris mai sus, pe facturi, aceste sume ”apar” mereu. Ele vor dispare, măcar parțial (cele mai vechi de 3 ani), dacă, să zicem furnizorul v-ar acționa în instanță și dvs. ați putea demonstra că o parte din valoarea pretinsă este deja prescrisă... Toate acestea se pot întâmpla daca ”cineva” iși mai face munca la asociație, dar de obicei se întâmplă altfel, poate și din cauză că asociația are de-a lungul timpului mai mulți administratori, președinți, com. executiv și fiecare tot preia de la ceilalți aceste situații...