Am primit o subventie de la stat pentru construirea de locuinta prin credit ipotecar prin ANL cf. Ordonantei 59 din 23 mai 2002. Din anumite motive trebuie sa o returnez. Dupa citi ani se prescrie aceasta obligatie, daca se prescrie?
Nu mi-as face griji cu privire la rescriptie, este de 5 ani, cred ca e datorie la buget. Problema cea mai mare pt dvs este ca s-ar putea sa fie infractiune faptul ca ati folosit banii in alte scopuri, sau ca nu ii returnati, sunt bani din fonduri publice. De asta sa va faceti griji.
Nu va faceti griji: am folosit-o exact pentru ce era destinata, constructia casei. Dar dintr-un alt motiv trebuie returnata.
Intrebare: 5 ani incepind de cind?
Incep de la scadenta. Scadenta este momentul la care sunteti sau veti fi obligat sa returnati subventia. Dvs stiti cand ati fost informat ca trebuie sa o retunrati.
termenul incepe sa curga de la 1 ianuarie celui in care s-a implinit scadenta obligatiei ( de la data cand datorati retunarea)
Deoarece sint inca nelamurit o sa dau citeva detalii:
- la 22.09.2008 am preluat casa in regie proprie, cu aprobarea ANL
- in acest an, avind nevoie de credit, am inceput demersuri pentru deblocarea creditului (blocat de banca odata cu preluarea constructiei in regie proprie). Ca replica la aceste demersuri la 01.05.2013 banca creditoare hotaraste in mod unilateral desfiintarea creditului ipotecar
- drept consecinta Ministerul Dezvoltarii hotaraste ca anularea creditului violeaza conditiile din OUG de acordare a subventiei, ANL se conformeaza si ma notifica in 07.08.2013 sa restitui subventia.
Deci pina acum, aug.2013, ANL nu a reactionat. Este clar o bilbiiala a ANL: astfel intr-o adresa din feb. 2013 ANL spune ca in Convetia ANL/BCR si alte legi - sub care a avut loc acordarea de credit - nu exista prevederi privind preluarea in regie proprie si nici despre returnarea subventiei. Deabia in 07.08.2013, sub presiunea evenimentelor si MDezvoltarii, ANL a reactionat si m-a notificat desi evenimentul - preluarea in regie proprie - a avut loc in 2008 si ANL putea sa o faca juridic din acel moment.
In aceste conditii, nu stiu cind se produce efectul juridic al nasterii obligatei de returnare a subventei, in 22.09.2008 sau 07.08.2013?