avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inlocuire tevi caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inlocuire tevi caldura

buna dimineata
in bloc au fost inlocuite coloanele (tevile) de alimentare cu agent termic (tur/retur) a apartamentelor, precum si instalatia din apartamente.
problema care se pune este ca unele apartamente sunt debransate de la sistemul centralizat pt. ca au centrala de apartament, altele au inlocuit o parte din coloane anterior si aletele au refuzat inlocuirea coloanelor
in conformitate cu prevederile legii si statutului asociatiei, se considera parte comuna numai coloanele de alimentare pana la inclusiv robinetul de izolare a caloriferului, si deci in consecinta trebuie sa plateasca toate lumea aceasta lucrare conf cotei indivize, iar pentru lucrarile din aapartament - de la robinetul de izolare (tur retur) pana la calorifer sa plateasca fiecare apartament separat
deci lista de plata a acestei lucrari ar trebui sa cuprinda 2 rubrici una conf. cotei indivize (parte comuna) si una diferentiata pe apartament in functie de lucrarile efectiv executate
la aceasta propunere in comitet au aparut obiectii din partea unui membru si chiar administratorul care spun ca de ce sa plateasca conf cotei indivize cei care nu au schimbat coloanele (indiferent de motiv) deoarece la ei in apartament nu au fost efectuate aceste lucrari
as dori sa primesc raspuns la aceasta situatie semnalata de mine, si care cred ca nu este singulara
va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:14, 8 August 2013
in bloc au fost inlocuite coloanele (tevile) de alimentare cu agent termic (tur/retur) a apartamentelor, precum si instalatia din apartamente.

de ce sa plateasca conf cotei indivize cei care nu au schimbat coloanele (indiferent de motiv) deoarece la ei in apartament nu au fost efectuate aceste lucrari


Concret, au fost inlocuite conductele verticale?
Daca a fost inlocuita in intregime instalatia verticala care este parte comuna,urmeaza ca proprietarii sa achite c/v conform cota indiviza-indiferent de optiunea proprietarului si a administratorului
Da, trebuie separata lucrarea, partile comune sunt supartate de catre TOTI proprietarii indiferent daca sunt sau nu bransati, iar ceea ce s-a lucrat in fiecare apartament trebuie achitat de fiecare proprietar.
De ce sa plateasca costul inlocuirii tevilor comune si cei carora nu li s-au inlocuit cele din apartament?

Pentru ca tevile verticale nu sunt personale, sunt "la gramada", sunt proprietatea tuturor indiferent pe care bucatica de teava. Asadar, fiind ale tuturor, platesc toti.
Intrebarea e, de ce nu au lasat unii proprietari sa li se schimbe tevile din apartamente (cele verticale) (?) Probabil pentru ca inainte sa se informeze, au considerat ca acele tevi le apartin si nu au bani de dat. Ei, uite ca nu e asa!
Inclusiv cei deconectati de la sistemul de incalzire centralizat trebuie sa plateasca din doua motive:
- pentru ca renuntarea la folosinta acestui sistem, nu-i exonereaza de plata partilor comune;
- pentru ca tevile verticale se incalzesc producand caldura si in apartamentele deconectate.

O precizare este necesara:
- tevile comune din apartament sunt comune pana la teava orizontala, nu pana la robinet sau, invers punand problema, este teava individuala orice teava orizontala pana la conectarea in teava verticala, mai putin coloana "T" (imbinarea intre cele doua tevi).

Ca sa va dau un reper legal, iata ce se spune in HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art.32
............
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delimitare coloana comuna incalzire/responsabilitatea proprietarului leqchen leqchen Buna ziua, (incerc sa tin scurt primul meu mesaj pe acest forum) Ei: Bloc vechi, tevi vechi si ruginite, centrala proprie a blocului, fara robineti de ... (vezi toată discuția)
Coloane incalzire colmatate, refuz acces pentru schimbarea lor ursulina ursulina Bună seara! Poate să mă îndrume cineva în legătură cu refuzul unui locatar de a permite accesul în apartament pentru schimbarea coloanelor de ... (vezi toată discuția)
Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)