avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Asociat-unic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Asociat-unic

Buna ziua!
Am o intrebare, un asociat-unic poate sa lucreze la firma, fara sa fie angajat?
De la ITM au zis ca tebuie sa fie angajat cu contact de munca!
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:07, 8 August 2013
smeagull a scris:

.....

Cu tot respectul, eu sunt de acord cu ITM: munca fara contract de munca, prestata in favoarea firmei de asociatul care nu este administrator este munca la negru.

Eu nu sunt de aceasta parere. Daca este angajat pe alta functie , tot munca la negru ar fi ?
freeelis a scris:

Eu nu sunt de aceasta parere. Daca este angajat pe alta functie , tot munca la negru ar fi ?

Daca este angajat pe orice functie (= a incheiat un contract individual de munca), atunci nu mai este munca la negru, indiferent de functie. Asociatul unic poate fi angajat cu contract de munca pe orice functie in firma sa, de la femeie de serviciu pana la director general.
Eu vad o problema cata vreme nu este angajat ca nimic, iar rolul de asociat (= patron, investitor)
il are numai in baza actului constitutiv al societatii (care desigur nu este contract de munca sau de mandat, ci contract de asociere / infiintare pers. juridica).
Daca am admite ca asociatul unic al unui SRL poate presta munca fara sa aiba contract de munca, atunci trebuie sa admitem si ca actionarii dintr-o societate pe actiuni pot lucra fara cim. Ultima S.A. pe care am vazut-o de aproape are vreo 200 de actionari - cred ca ar putea pune pe roate o fabrica mititica in care sa lucreze toti 200 fara nici un contract de munca, fiindca sunt actionari toti.
Reiterez ideea de mai sus: aportul in munca sau in industrie consta in obligatia pe care si-o asuma asociatul de a pune la dispozitia societatii cunostintele sale tehnice, serviciile sau munca sa. Astfel de aporturi pot consta in activitatea de tinere a contabilitatii societatii de catre unul din asociati, activitati de marketing, know how, servicii profesionale in limita legilor speciale etc .

Astfel cred ca totul depinde si de actul constitutiv. In rest, sunt de acord cu dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta comercial, daca se poate sa ma ajutati urgent! elisabetaeliza elisabetaeliza buna ziua, ma puteti ajuta cu aceasta speta, este urgent, multumesc ! La data de 10.01.2012 s-a solicitat la ORC Brasov a S.Coralul S.A, firma a carei ... (vezi toată discuția)
Asociat unic eduardmar eduardmar ca si asociat unic pot sa imi exercit drepturile profesionale si fara carte de munca? daca da pot sa lucrez si 12 ore pe zi? (vezi toată discuția)
Majorare capital social safir159 safir159 Am o nelamurire in legatura cu majorarea capitalullui social, si anume acesta se poate majora doar cu aport in numerar sau natura?De exemplu daca nu am ... (vezi toată discuția)