avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Stabilirea resedintei in Bulgaria
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Stabilirea resedintei in Bulgaria

buna ziua!locuiesc de mai mult timp in balcic bulgaria.actele mele sunt in totala contradictie cu starea mea actuala.as dori sa intru in legalitate adica sa obtin o carte de identitate sau un document corespunzator pentru domiciliul meu actual,mentionind ca ce figureaza pe cartea mea de identitate din romania nu mai este valabil.de asemenea,as dori sa imi transfer pensia aicipentru a nu mai pierde comisioanele cardului romanesc,importante pentru o pensie de profesoara..mentionez ca sunt singura,nu conduc masina si,ca orice fost cadru didactic ,nu ma prea descurc cu autoritatile.va multumesc,adriana mus
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 13:29, 8 August 2013
Daca aveti drept de sedere pentru cel putin un an, deci aveti un document care atesta dreptul de sedere legal (permis/certificat de rezidenta sau ce elibereaza autoritatile in Bulgaria) puteti renunta la domiciliul din Romania: cereti pasaport pentru cetatean roman cu domiciliul in strainatate.
Detalii despre acte si procedura cititi aici:
[ link extern ]
In momentul in care veti ridica pasaportul CRDS veti preda cartea de identitate romaneasca.

In legatura cu transferul pensiei, doar dupa ce va stabiliti domiciliul in Bulgaria puteti cere transferul pensiei. In acest topic aveti informatii folositoare:
www.avocatnet.ro/content/for...
multumesc,dar nu stiu cum sa fac sa obtin certificatul de rezidenta,caut pe net dar nu sunt capabila de a gasi ceva...iar cei de aici de la politie au ridicat din umere,m-au privit lung si in cele din urma mi-au comunicat ca suntem in ue si pot sta unde vreau cit vreau...un vis ce mai...!
Nu e legal sa stati pe teritoriul altui stat membru mai mult de 90 de zile in decurs de 6 luni fara sa va inregistrati :(

Am cautat eu informatii despre obtinerea rezidentei in Bulgaria si am gasit ceva. Sub rezerva ca nu am cum sa verific daca sunt corecte si complete, pot constitui o prima informare.


Obtinerea rezidentei “prin mijloace proprii” se realizeaza pe baza vointei personale, respectand cumulativ mai multe cereri:

-declaratie notariala a proprietarului spatiului de locuit din Bulgaria prin care este de acord sa va ia in spatiu locativ pe termen de 5 ani.

-cont bancar propriu deschis la sucursala unei banci bulgare si extras de cont cu dovada depunerii a 1000E

-asigurare de sanatate pe termen lung (daca nu aveti, firma noastra, in contul comisionului de obtinere rezidenta, va intocmi gratuit aceasta asigurare)

-cereri tip pentru obtinerea rezidentei depuse la politia pentru imigratie din Bulgaria


Nu e chiar simplu. Incercati sa dati de politia de imigratie - poate nu se numeste asa dar intrebati-i pe politistii aceia care v-au spus ca puteti sta cat doriti unde puteti gasi acea institutie.
...si aveti grija, poate va treziti ca dupa 90 de zile va amendeaza. Legenda spune ca politistii bulgari sunt plini de surprize :)
detin casa proprietate in balcic am cont deschis dar 1000 euro nuuuu...pentru pensionari nu e suficienta chestia aia ce mi se retine din pensie?
ca asigurare de viata...cine imi face mie vreo asigurare la 60 de ani fara sa-mi puna pielea pe bat?
In privinta asigurarii de sanatate ar trebui sa va ganditi la asigurarea in sistemul de stat, nu la o asigurare privata.
Tinand cont ca pensia este un venit sigur / constant este posibil sa fiti avantajata si sa nu mai fie nevoie chiar de 1000 de euro - poate fi mai avantajos, in opinia mea, decat daca ati avea un loc de munca.
In privinta domiciliului este rezolvata cerinta... trebuie sa identificati autoritatea bulgara care acorda permis de rezidenta (sau sedere). Fara acel permis nu obtineti pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, deci nu va puteti transfera pensia in Bulgaria.

E ceva de umblat insa pe termen lung pare ca v-ati simplifica viata daca ati reusi sa va stabiliti domiciliul acolo.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean sarb, permis de sedere in romania DusanDule DusanDule Buna seara ! Sunt cetatean sarb si vreau sa obtin permis de sedere in Romania(sunt casatorit cu o cetateanca romanca ) am toate actele necesare pentru a ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean strain - acte necesare mplugar mplugar Eu sunt roman ea este equatorial guineana, nu are certificat de nastere pentru ca acolo nu exista. - si nici certificat de celibat. Cum putem obtine un ... (vezi toată discuția)