Buna ziua,locuiesc intr-un mic orasel,intr-un bloc in care nu exista asociatie de locatari.Recent,doi vecini au schimbat din proprie intiativa tevile de la subsol,fara a informa in prealabil nici unul din locatari in privinta intentiilor lor ,dupa care au inceput sa bata pe la usi ,cerand imperativ sa li se dea o anumita suma de bani si amenintand ca in caz de neplata,vor actiona in judecata pe cei care refuza sa efectueze respectiva plata.Mentionez ca este prima plata de la care doresc sa ma sustrag ,am participat la toate celealte,cel mai recent cu 3 luni in urma-la lucrarile de reparatie a acoperisului,unde suma achitata de mine a fost de 600 lei noi,suma pe care am achitat-o fara a primi chitanta,fara a vedea deviz de lucru,acelorasi doi vecini careu au intiat si acel proiect.De aceasta data suma este mai mica insa nu mai doresc sa contribui din nou ,in vreme ce alti vecini nu au contribuit niciodata ,la nici una din lucrarile efectuate ( ca de fiecare data,fara acte doveditoare,fara avize,fara chitante,fara devize,fara asociatie de locatari -intrucat nu exista) .Fiti va rog buni si spuneti-mi : in atare circumstante ,exista temei legal pentru a fi data in judecata si ce ar trebui sa intreprind in apararea mea in cazul in care acest lucru s-ar intampla ?! Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Daca vecinii va vor actiona in judecata probabil ca se vor folosi de ceva documente de achizitionare a materialelor, de marturia vecinilor care au constata avaria, poate un proces verbal ca s-a decis aceasta reparatie cu semnatura a 50%+1 din numarul vecinilor dumneavoastra etc.
Dumneavoastra atunci cand o sa fiti citat in instanta o sa trebuiasca sa explicati de ce nu participati la aceasta lucrare facuta pe proprietatea comuna.
Instanta va analiza cererea, probele... si va hotari.
Multumesc pentru raspuns.Vreau sa precizez ca lucrarea respectiva nu a fost demarata dintr-o necesitate,nu s-a semnalat nici o avarie,totul era in perfecta stare numai ca cei doi locatari au dorit o schimbare.Sunt pensionari,cauta mereu sa isi ocupe timpul cu ceva ,laudabil,in cele din urma insa eu dezaprob doua lucruri si anume : 1.faptul ca in orice lucrare s-au angajat au facut-o fara a consulta in prealabil colocatarii blocului,fara a obtine acordul lor in acest sens si 2.faptul ca in mod constant ,fie ca este vorba de 600 lei sau 50 lei,cei OBLIGATI sa contribuie sunt aceeasi,existand mereu persdane exceptate de la plata,pentru acre noi,restul,trebuie sa acoperim cheltuielile.Motiv pentru care ama decis ,ca de data aceasta ,sa fiu si eu uul dintre cei care se sustrag platii.Ar trebui sa am si eu niste drepturi ,nu=i asa?si as dori sa mi le cunosc ! Deasemena,va rog sa imi spuneti,in cazul in care se ajunge in instanta si cel putin teoretic as pierde acel eventual proces,la ce ar trebui sa ma astept? Se poate dispune efectuarea unei plati mai mari decat cea la care incearca cei doi sa ma oblige acum? Multumesc !
Vecinii dumneavoastra pot solicita instantei sa va oblige la plata debitului, la plata unor dobanzi, a cheltuielilor de judecata, la plata unei eventuale expertize s.a.m.d.
Pierderea procesului de catre dumneavoastra ca parat, poate insemna ca instanta va obliga la plata unora din aceste sume ori a tuturor acestor sume, rezultate sau nu in urma unei experitize.
Nu cred ca poate spune acum cineva, dinainte, ce anume va va obliga instanta sa platiti si nici macar daca o sa pierdeti sau nu in instanta.
Poate mai bine ar fi sa discutati si cu ceilati vecini si sa va organizati legal intr-o asociatie de proprietari conform legii 230/2007 si HG 1588/2007.
Va multumesc pentru completari! Deci daca inteleg bine,eu nu am nici un drept ci numai obligatii si desi ,in absenta unei asociatii,cei doi vecini ,in calitate de persoane fizice,incaseaza bani fara chitanta si initiaza lucrari fara consintamantul tuturor proprietarilor,fara devize de lucru si fara aprobari de la Primarie,eu risc totusi sa fiu chemata in instanta si mai mult decat atat chiar sa pierd un evetual proces si sa fiu si obligata la niste plati ! Ceea ce fac ei este legal? Eu nu pot invoca in instanta nici un argument ? :(
Ba aveti dreptul de a fi informata asupra a ceea ce vi se cere sa platiti.
In primul rand ca in instanta vecinii dv. trebuie sa dovedeasca de ce v-au cerut o anumita suma, cum au impartit-o, in ce calitate au impartit-o asa si nu altfel, de ce au facut reparatia cu pricina, cu ce factura, chitanta...
Deci sunt o multime de intrebari pe care si dv. in instanta veti putea sa le puneti, demonstrand ca nu ati fost informata de ce trebuie sa platiti acea suma, numai ca vi s-au cerut banii.
Plus ca, desi este proprietate comuna, cine sunt ei raportat la acea proprietate sa decida inlocuirea, reparatia, cine i-a imputernicit sa faca acest lucru in numele dv.... ?
Nu stiu daca ei ar castiga neaparat in justitie.
Mai bine v-ati organiza in asociatie de proprietari si atunci o parte din probleme ar disparea.
Nici eu, in locul dv., nu as da banii numai pentru ca ar veni un vecin la usa sa mi-i ceara fara sa faca dovada macar cu un act ca mie imi revine atata chetuiala.