avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatii de plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatii de plata

Buna ziua,locuiesc intr-un mic orasel,intr-un bloc in care nu exista asociatie de locatari.Recent,doi vecini au schimbat din proprie intiativa tevile de la subsol,fara a informa in prealabil nici unul din locatari in privinta intentiilor lor ,dupa care au inceput sa bata pe la usi ,cerand imperativ sa li se dea o anumita suma de bani si amenintand ca in caz de neplata,vor actiona in judecata pe cei care refuza sa efectueze respectiva plata.Mentionez ca este prima plata de la care doresc sa ma sustrag ,am participat la toate celealte,cel mai recent cu 3 luni in urma-la lucrarile de reparatie a acoperisului,unde suma achitata de mine a fost de 600 lei noi,suma pe care am achitat-o fara a primi chitanta,fara a vedea deviz de lucru,acelorasi doi vecini careu au intiat si acel proiect.De aceasta data suma este mai mica insa nu mai doresc sa contribui din nou ,in vreme ce alti vecini nu au contribuit niciodata ,la nici una din lucrarile efectuate ( ca de fiecare data,fara acte doveditoare,fara avize,fara chitante,fara devize,fara asociatie de locatari -intrucat nu exista) .Fiti va rog buni si spuneti-mi : in atare circumstante ,exista temei legal pentru a fi data in judecata si ce ar trebui sa intreprind in apararea mea in cazul in care acest lucru s-ar intampla ?! Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: catalina2009_ , utilizator 18:29, 8 August 2013
catalina2009_ a scris:
Deci daca inteleg bine,eu nu am nici un drept ci numai obligatii

Aveti aceleasi drepturi ca si vecinii dumneavoastra iar ei au aceleasi obligatii casi dumneavoastra.
Inacsati si dumneavoastra bani, daca vreti, ca si ei, initiati lucrari de reparatii ca si ei... Daca nu va pltesc cat le solicitati "risca" si ei sa fie dati in judecata de dumneavoastra si chiar sa piarda si sa fie obligati la "niste plati" asa cum spuneti ca este posibil sa se intample acum. Ceea ce fac este este la fel de legal sau nelegal daca ati face dumneavoastra asa cum fac ei. In instanta atat ei cat si dumneavoastra puteti "invoca" orice "argument".
Legea este egala pentru toti.
Vecinii dumneavoastra nu au aplicat legea asa ca nu are sens sa va intrebati cat de legal sau nelegal este ca sa faceti reparatii la instaltiile comune ale blocului prin intelegere si repartizarea costurilor tot prin intelegere si nu asa cum prevede legislatia.
La urma urmei, intelegerea partilor este legea partilor. Cand nu va mai intelegeti apelati la judecator.
Sesizez o nota de iritare si usoara ironie in raspunsul Dvs ,pe care le gasesc nejustificate in context ..Vecinii mei nu au aplicat legea -precum tineti,moralizator,sa subliniati(apropos,care lege?) dar ameninta ca o vor face iar eu de aceea sunt aici,pentru a ma informa,prin amabilitatea cui ar putea si dori sa ma ajute sa inteleg daca exista o lege care poate fi stipulata in folosul lor sau in detrimentul meu.Este legitima dorinta mea de a sti daca risc ceva,daca ma expun la ceva daca exista un articol de lege undeva in baza caruia pot fi actionata in justitie.Daca nu sunt familiarizata cu termenii juridici,va rog ,iertare.Nu am absolvit Dreptul si nici cu instanta nu am avut vreodata de-a face ! Revenind la subiect,problema nu este cine strange banii si intiaza lucrarile ,legitimitatea actiunii este ceea ce conteaza,faptul implinit in fata caruia eu ,ca locatar ,sunt pus ,modul agresiv in care se incearca aceasta colectare de bani si amentintarea finala ca voi fi data in judecata.In ce calitate?Cu ce drept?In baza carui articol de lege? Este ceea ce am incercat sa inteleg,ceea ce am intrebat si daca am depasit vreo limita intreband(?),imi cer iertare ...
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
elga50, moderator
elga50 a scris:

Ba aveti dreptul de a fi informata asupra a ceea ce vi se cere sa platiti.

VA MULTUMESC ! reconfortant sa aud ca am si eu un dram de dreptate :) Asta ma intreb si eu ,daca in calitate de persoane fizice ,ei isi pot aroga atatea drepturi si ma pot obliga la plati nejustificate.
Deci daca isi vor finaliza intentia,voi putea argumenta ,inteleg ca am si eu un cuvant de spus in instanta si pot formula la randul meu intrebari,cerand explicatii.
Stiu ca multe probleme s-ar solutiona daca ar exista o asociatie a locatarilor ,insa nu se doreste acest lucru .din pacate !
Va doresc o zi buna si va multumesc inca o data pentru raspuns !
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ma poate obliga vecinul de la et.4 sa-i platesc acoperisul? amiali amiali Buna ziua, Va deranjez deoarece am o nedumirire: locuiesc la parterul unui bloc de proprietari si vecinul de la et.4 de pe tronson cu mine si-a reparat ... (vezi toată discuția)
Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani pentru refacerea hidroizolatiei blocului rhuna_sara@yahoo.com rhuna_sara@yahoo.com in blocul in care locuiesc sunt 20 de familii.17 au fost de acord cu repararea hidroizolatiei care era sub orice critica.pentru a responsabiliza toti locatarii ... (vezi toată discuția)