Buna Ziua,
Am urmatoarele intrebari pentru care va rog amiabil sa imi oferiti consultanta:
1. Daca data probabila a nasterii este 21 sept 2013 cand trebuie facuta cererea aprobare concediu crestere copil pentru 2 ani? In ce data? Dupa aceasta data as mai avea 58 zile concediu medical maternitate(ca sa insumez un total de 126 zile concediu medical sarcina si lauzie), le voi primi pe toate de la medic sau imi v-a da doar 42? Imi vor fi platite toate cele 58 zile?
2. Cu ce data se decide suspendare CIM pentru CCCcu cea de-a 43 zi sau dupa ce tre cele 58 de zile de postnatal ramase?
Va multumesc
1. - Intai veti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Certificatele medicale lunare le prezentati la angajator care le calculeaza si le plateste.
- Cetificatele medicale va sunt eliberate de medicul de familie.
2. Puteti solicita concediu crestere copil (CCC) imediat ce se termina concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
3. Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta de 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta optati).
4. Cu decizia de suspendara a CIM si cu celelalte acte necesare va prezentati la Primarie pentru a solicita indemnziatie pentru CCC, in termen de maximum 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati CCC.