avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Prejudicii de imagine aduse de un ziar online. Ce pot ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Prejudicii de imagine aduse de un ziar online. Ce pot face ?

Buna ziua,

Acum cateva zile am avut un accident la fata locului sau facut poze si un ziar online a postat pozele cu NR meu de inmatriculare (fara sa imi ceara acordul) si o stire care ma face raspunzator de acident desi ancheta nu este finalizata de politie.

Pot sa ii atac in vreun fel ?Toata lumea stie ca, eu am avut un acident in acel loc din cauza lor eu nu am dorit acest lucru sa se afle.

Pozele sunt facute pe un DN dar cred ca si eu am dreptul la intimitate si ma gandes ca o stire de ziar chear si online nu ar trebui sa tina partea nimanui.

Astept pareri.

Cel mai recent răspuns: kasyeru , utilizator 12:04, 13 August 2013
"chear" ??
intimitate pe DN?

povesteste cum s-a intamplat accidentul. te-au facut responsabil de accident?
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2013
dtztz, utilizator
"dtztz" eu am postat aici nu sa fiu invatat limba romana ce sa primesc pareri referitoare la problema intampinata.

Legat de intimitate pe DN da cred ca am dreptul sa nu imi fie afisat nr de la masina pe toate paginile web fara acordul meu.
Din codul deontologic al jurnalistului:
2.1.1. Jurnalistul este dator să respecte prezumţia de nevinovăţie.
2.2.3. În chestiunile despre care relatează, jurnalistul trebuie să facă eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate.


In principiu (adica teoretic), va puteti adresa in primul rand sefului de departament, prin adresa de contact care ar trebui sa apara undeva pe site, si cereti, eventual, sa scoata poza sau sa “incetoseze” numarul de inamtriculare auto.

Sa chemati in judecata jurnalistul ar fi prea mult, in sensul ca pierdeti timp si bani; inainte de instanta trebuie sa il notificati pentru a-l informa despre binefacerile medierii. In plus, daca doriti ceva daune trebuie sa platiti taxa judiciara de timbru “la valoare” dar - mai ales - trebuie sa dovediti prejudiciul = sa demonstrati ca ati avut neplaceri mari (generic discutand) in urma publicarii numarului de inmatriculare auto. Sau puteti incerca (daca nu doriti si daune) sa il obligati, prin intermediul hotararii judecatoresti care, eventual, se va da, sa scoata poza sau sa sterga numarul auto si/sau sa va ceara scuze (daca nu sunteti vinovat de accident) pe aceeasi pagina de net unde e articolul.
(Sunt doar pareri… )
Ultima modificare: Marți, 13 August 2013
trope_doi, utilizator
Poti sa ii dai in judecata daca doresti pe considerentul nerespectarii dreptului la imagine. Atunci cand se face o inregistrare audio/video sau fotografica trebuie sa se faca prin exprimarea acordului de vointa oral sau scris, altfel se incalca dreptul fundamental din Constitutia Romaniei si anume dreptul la imagine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la imagine (al unui obiect) ioanp23 ioanp23 Buna ziua, In urma cu cateva zile sa intamplat un accident cu cativa tinerii, a doua zi m-am deplasat la locul accidentului si am facut poze la masina lovita ... (vezi toată discuția)
Publicare imagini socante accident fara a cenzura cadrele explicite laurentiumeauta laurentiumeauta Buna ziua! La acesta legatura veti gasi un clip de 5 minute cu operatiunea de salvare in urma unui grav accident rutier, soldat cu pierderea a doua vieti ... (vezi toată discuția)
Facebook nutymary@gmailyahoo.com nutymary@gmailyahoo.com O persoana are voie sa posteze pe Facebook poza ta cu toata familia si sub ia mesaje jicnitoare si ma denigreaza pe mine cit si familia mea fara voia mea a ... (vezi toată discuția)