Buna ziua,
In urma cu cateva zile sa intamplat un accident cu cativa tinerii, a doua zi m-am deplasat la locul accidentului si am facut poze la masina lovita si la cladirea de care sa lovit masina ulterior am postat pozele pe un site de stiri si un articol aferent postat de un jurnalist. Astazi proprietarul masini mi-a cerut sa sterg pozele de pe site pt ca nu am cerut acordul lui, daca nu ma va actiona in instanta. Ce este de facu ?
persoanele sunt cele care au dreptul la imagine. Numai in masura in care fotografiile postate de dvs ar aduce atingere imaginii ori onoarei proprietarului el ar putea pretinde ca este prejudiciat si s-ar putea adresa instantei. Cred ca in masura in care numarul de inmatriculare nu apare sau este blurr-at atunci proprietarul nemaiputand fi identificat de cititori, nu mai poate suferi in niciun fel vreun prejudiciu.
Buna ziua, articolul incepe asa "Sâmbătă, 10 noiembrie 2012, în jurul orei 20,50, patru tineri din Dumbrava au scăpat ca prin minune după ce maşina în care se aflau s-a izbit cu viteză de zidul fostului magazin sătesc din Răchita." iar numarul de imatriculare nu se vede si nici unde nu se divulga numele lui. Va multumesc
Elementele surprinse in fotografie, nu constituie o atingere adusa vietii private a proprietarului autoturismului, decat in conditiile in care apare si numarul de inmatriculare al masinii. Astfel avem de a face cu o atingere adusa anonimatului persoanei implicate in accident. Orice "informatie" captata in fotografie (sustinuta si de continutul articolului), care poate lega numele proprietarului de acea masina, constituie incalcarea dreptului la respectarea anonimatului, chiar daca justificarea dvs. este dreptul la informare.
Cod civil - Art. 31 - Dreptul la informaţie
(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.
Proprietarul autoturismului are dreptul de a va actiona in instanta, in conditiile in care sunt intrunite elementele incalcarii drepturilor la viata privata.
In timp ce raspundeam, au aparut inca doua postari, asa ca in lumina ultimelor informatii, nu incalcati dreptul la viata privata al proprietarului autoturismului, asa ca nu sunteti obligat sa stergeti pozele de pe site