buna,
tatal meu este mort de cand eu aveam 3 ani si de atunci primesc pensie de urmas. in prezent am 19 ani dar fiind la liceu inca mai primesc pensia.
De curand am deschis un magazin mixt la tara (pe persoana fizica autorizata) si am anuntat casa de pensii despre acest lucru. De acolo mi s-a cerut copie dupa contractul de angajare, dar ce contract? Eu nu pot face contract de angajare. Ce anume sa duc la casa de pensii? va rog sa ma ajutati si pe mine :-/
Potrivit art. 92 din Legea nr. 19/2000, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei astfel de pensii realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie (acest salariu este 1.693 RON pe anul 2009).
Dvs., ca PFA, nu puteti avea contract de angajare, dar trebuie sa demonstrati casei teritoriale de pensii ca venitul dvs. lunar este mai mic de 1/4 din salariul mediu brut. Luati legatura cu Directia stagii de cotizare din cadrul casei de pensii si vedeti ca pentru PFA, ca pentru toate categoriile prevazute la art. 5, pct. IV din Legea nr. 19/2000 (asociati, administratori etc.), exista o anumita codificare care va permite sa declarati ca nu realizati venituri. Daca realizati venituri mai mari de 1/4 din salariul mediu brut, formulati cerere de suspendare a platii pensiei.
Codificarea a fost conceputa pentru a verifica daca cei care beneficiaza de pensie de invaliditate gradul I sau II realizeaza venituri. Dvs. sunteti un caz rar intalnit in practica.
Va rog sa-mi spuneti daca exista cerere tip pt suspendarea pensiei si daca da, de unde pot sa-mi iau formularul. Exista pe net?
Va multumesc mult pt atentia acordata.
Suspendarea platii pensiei se face in ca urmare a unei cereri de mana. Nici Legea nr. 19/2000 nici Ordinul nr. 340/2001 privind aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor acestei legi nu au, ca anexa, o cerere tip privind suspendarea platii pensiei.
Nu aveti pentru ce sa-mi multumiti!
Pensie de urmas
locomondo
Sunt student si beneficiez de pensie de urmas si as dori sa devin un agent al unei firme de asigurari (un fel de colaborator ca sa pot sa intocmesc asigurari ... (vezi toată discuția)