Sunt student si beneficiez de pensie de urmas si as dori sa devin un agent al unei firme de asigurari (un fel de colaborator ca sa pot sa intocmesc asigurari de viata). Durata pentru care as obtine un venit ar fi de o luna dupa care nu as mai intocmi astfel de asigurari. Mi s-a spus ca atunci cand o sa imi vireze banii pt asigurarile intocmite ar trebui sa merg la finante sa imi declar veniturile. as dori sa stiu daca sunt in pericol de a-mi pierde pensia de urmas. mentionez ca nu sunt angajat cu carte de munca si venitul meu nu este unul constant ci doar ocazional (in cazul meu pe o perioada scurta)
Stimate domn, ca sa nu aveti probleme procedati astfel: solicitati suspendarea platii drepturilor de pensie de urmas incepand cu data de la care urmeaza sa realizati venituri. Temeiul legal este art. 92, alin. (3) din Legea nr. 19/2000.
Reluarea in plata a drepturilor de pensie se face tot la cererea dvs., incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii la casa de pensii.
* Art. 94 alin (2) /Lg. 19/2000"Beneficiarii pensiei de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, dacă veniturile brute lunare realizate nu depăşesc o pătrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)
** Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009 este de 1.693 lei.