avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz eliberare autorizatie demolare/constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz eliberare autorizatie demolare/constructie

Buna ziua
Sunt propriatarul tabular a unei suprafete de teren situata in centrul unei localitati rurale. În anul 2010 primaria localitatii respective a emis o hotarare de consiliu local prin care s-a aprobat Planul Urbanistic General al comunei. Desi am solicitat primariei eliberarea autorizatiei pentru demolare locuinta veche si mai apoi contructie casa noua, aceasta refuza eliberarea autorizatiei pe motiv ca, prin hotararea de consiliu local, mi s-a stabilit interdictie definitiva de construire asupra terenului meu întrucat acolo se doreste contruirea unui parc, asa cum s-a stabilit prin PUG.
Intrebarea mea este: cum este posibil asa ceva?
Sunt proprietar pe teren si nu imi pot face casa pt ca asa vrea primaria???!!!
Va rog sa imi dati cateva solutii legale pentru a iesi din acest impas aberant.
Cu stima!
Cel mai recent răspuns: URIAS , utilizator 10:21, 12 August 2013
Dreptul de proprietate privată este definit ca dreptul real principal care conferă titularului său atributele de posesie, folosință și dispoziție (jus possidendi, jus utendi, jus fruendi, jus abutendi) asupra bunului apropriat în formă privată, atribute care pot fi exercitate în mod absolut, exclusiv și perpetuu, cu respectarea limitelor materiale și a limitelor juridice
Posesia (jus possidendi) este dreptul de a stăpâni bunul. În acest sens este un element de drept, iar nu unul de fapt (care rezultă din stăpânirea concretă a bunului). Folosința (jus utendi și jus fruendi) cuprinde atât utilizarea bunului, cât și culegerea fructelor acestuia.
Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privată
Dreptul de proprietate privată este un drept absolut, exclusiv și perpetuu.
Dreptul de proprietate este un drept absolut pentru că titularul său are libertatea oricărei acțiuni sau inacțiuni în legătură cu bunul său.
Caracterul exclusiv cuprinde două idei:
1- monopolul titularului dreptului de proprietate asupra bunului său;
2- excluderea terților, inclusiv a autorităților publice, de la exercitarea prerogativelor proprietății.
DECI: dreptul de proprietate este perpetuu, în sensul că el durează atâta vreme câtă există și bunul care face obiectul dreptului; în plus, dreptul de proprietate nu se stinge prin neuz și nu poate fi pierdut prin intervenția prescripției extinctive.
Primaria nu poate sa dispuna de proprietatea dumneavoastra.
Daca ati facut in scris cerere de efiberarea acelor acte -respectiv - autorizatie pentru demolare casa veche, cu:
ACTE NECESARE PENTRU AUTORIZATIE DE DESFIINTARE SAU DEMOLARE
™ Cerere tip si anexe:
™ - Certificat de Urbanism;
™ - Dovada titlului asupra terenului si constructiei- extras de carte funciara;
™ - Documentatia faza PAD - PLAN DE AMPLASAMENT DELIMITARE (desfiintare);
™ - Avizele si acordurile legale necesare stabilite prin Certificatul de urbanism;
™ - Cetificatul fiscal - dovada achitarii taxelor legale;
™ - Eventual fotografii ale fatadei, lateral, curte si spate din care sa rezulte starea tehnica a constructiei.

Apoi cu documentatie completa pentru eliberare autorizatie de constructie

ACTE NECESARE PENTRU EMITEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUIRE
™ -Cerere tip si anexe:
™ - Certificatul de Urbanism;
™ - Dovada titlului asupra terenului si/sau constructiei - extras de CF;
™ Documentatie faza PAC (Proiect Autorizatie Construire);
™ - Avizele si acordurile legale necesare stabilite prin Certificatul de Urbanism;
™ - Certificaat fiscal - dovada privind achitarea taxelor legale.
In termen de 30 de zile trebuie sa va dea raspunsul in scris, apoi in functie de raspuns - daca este de respingere- trebuie sa actionati primaria in instanta la sectia CONTENCIOS ADMINISTRATIV-

Vă mulțumesc pentru raspuns dar vreau sa va mai spun ca am solicitat eliberare autorizatie.
Ca răspuns la solicitarea mea, Primaria mi-a eliberat Certificatul de urbanism pe care nu il pot folosi întrucât în interiorul acestuia sta scris: Prezentul certificat de urbanism nu poate fi utilizat pentru ,, demolare casa de locuit P și construirea unei case de locuit P+1E,, întrucat asupra imobilului s-a stabilit interdicție definitivă de construire.
Poate primaria prin Hotarare de consiliu local să imi stabileasca interdictie definitiva de contruire? Care este baza legală?
Art.44 din Constituția României îmi garanteaza dreptul de proprietate. DA, exista posibilitatea exproprierii pentru utilitate publică, cu justă despăgubire. Dar construirea unui parc într-o comuna de la tară, poate fi considerat ,, utilitate publică,, ??? în condițiile în care eu nu mai am alta proprietate??? Daca primesc banii(asta nu se stie cand si cați) ce fac ?? stau cu copiii sub cerul liber pana imi fac o casa? ... de fapt ii duc in parc daca tot se face parc.
Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere autorizatie de constructie fara rezolvare deoarece teren privat in pug este "parc comunal propus"? NicoleIosif NicoleIosif Buna seara. Am un teren, am proces verbal de punere in posesie, am titlu de proprietate in care este specificat; Teren extravilan - arabil. Am fost la ... (vezi toată discuția)
E mai rentabila concesionarea decat aportul cu un teren in firma ? olden olden in cazul unei investiti pe un TEREN CONCESIONAT se poate pune sechestru pe teren daca exista o CONCESIONARE pe 20 de ani indiferent cui apartin DEBITELE - ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se elibereaza cu? Daria-Alexandra Daria-Alexandra Buna ziua In 2014 am cumparat un teren intravilan in Remetea Mare, Timis, pt a construi o casa. Pentru eliberarea Certificatului de Urbanism, Primaria a ... (vezi toată discuția)