avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Constituire organizatie patronala
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Constituire organizatie patronala

Pentru constituirea si dobandirea personalitatii juridice de catre o organizatie patronala, sunt aplicabile prevederile OG 26/2000 sau ale Legii nr. 62/2011? Am o cerere pe rol si actele depuse pe Legea nr 62/2011. Parerile sunt impartite si apreciez orice raspuns intemeiat.:vishenka:
Cel mai recent răspuns: nlclaudia , utilizator 22:18, 13 August 2013
Consider ca o organizatie patronala se constituie in baza OG 26/2000 cu completarile ulterioare, iar activitatea o desfasoara dupa Legea dialogului social respectiv Legea 62/2011 cu completarile ulterioare.i
Va multumesc pentru raspuns. Insa, Legea 62/2011 prevede demersurile pentru infiintarea si dobandirea personalitatii juridice a unei organizatii patronale. De ce sa aplic OG 26/2000, cand pentru infiintarea organizatiei patronale, de exemplu, nu este necesara rezervare denumire de la Ministerul justitiei?
In opinia mea, OG 26 / 2000 nu este aplicabila patronatelor, dupa cum nu este aplicabila nici sindicatelor, partidelor politice, asociatiilor de proprietari sau altor categorii de organizatii non-profit a caror regim juridic este reglementat de legi speciale. Este adevarat ca in textul OG 26 / 2000 se prevede expres la Art.1 alin. (3) ca ”Partidele politice, sindicatele şi cultele religioase nu intră sub incidenţa prezentei ordonanţe”, dar in opinia mea este evident o enumerare exemplificativa, nu limitativa, pentru ca de exemplu nu figureaza in enumerare nici asociatiile de proprietari desi evident legislatia speciala privitoare la acestea le confera o reglementare completa si nu se pune problema aplicarii OG 26 / 2000. In cazul organizatiilor patronale de asemenea exista lege speciala, si anume titlul III din Legea 62 / 2011, care reglementeaza constituirea, organizarea, statutul, drepturile si obligatiile, patrimoniul si finantarea activitatii, dizolvarea, reprezentativitatea, cam tot ce este necesar ca regim juridic pentru acestea. Iar in completare e aplicabil dreptul comun privind persoanele juridice, si anume cartea I titlul IV din Codul Civil. Nu vad niciun argument juridic pentru a aplica, in eventuala completare a prevederilor Legea 62 / 2011, ca drept comun, prevederile OG 26 / 2000 suplimentar sau in loc de cele ale Codului Civil.
Multumesc, este un raspuns pertinent si bine argumentat. Asta este si opinia mea. Insa o noua si tanara judecatoare face un amestec de OG 26/200 si Legea 62/2011. Solicita documente din ambele acte normative. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare filiala de partid, procedura Loox92 Loox92 As dori sa stiu care sunt pasii pentru infiintarea unei filiale de partid. In afara de legea OG 26/2000 referitoare la regimul asociatiilor si fundatiilor, nu ... (vezi toată discuția)
Sindicat cretumircea cretumircea Salut, mă numesc Crețu Mircea, am un business de vreo zece ani, în care am investit bani, timp, muncă și ani, dar datorită acestei țari, ... (vezi toată discuția)
Sindicat crisspwi crisspwi buna as dori sa stiu daca se poate infiinta un sindicat al soferilor de tir din toata tara si cum se poate realiza asa ceva care ar fi pasi pentru realizarea ... (vezi toată discuția)