in data de 07.08.2013 am fost obligata sa semnez demisia ,pe motiv lipsa pierdere inventar, la care, nici macar nu am participat la efectuarea acestui inventar,aceasta decizie de demisionare a fost luata de catre directoare cu mentiunea ca am lucrat pe luna Iulie pe acest raion ,din care mentionez ca 14 zile din luna am fost in concediu.La aflarea vestii am avut nevoie de ingrijiri medicale fiind tratata cu sedative deoarece am facut atac de panica si tensiune mare,dupa ce m-am linistit directoarea a tinut mortis sa semnez aceasta demisie pe care am si facut-o fiind sub amenintari,
cu toate ca doctora de la cabinet i-a sugerat ca nu este normal sa semnez fiind sub sedative ( calmante ) , .Mentionez ca lucrez in aceasta firma de 10 ani si nu am avut pana acum nici-o abatere , directoarea a fost numita in magazin la noi recent in luna Martie.Va rog mult sa-mi spuneti daca mai pot face ceva semnand-umi demisia .Va multumesc
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a cazurilor şi condiţiilor prevăzute de Codul muncii
Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Actiunea este de competenta tribunalului in raza caruia are domiciliul sau locul de munca reclamantul si este scutitatde plata taxelor judiciare.
Nu mai este scutita de taxe....prin OUG 80/2013 s-a stabilit ca taxa in litigiile de munca sa fie de 20 lei , atat in fond cat si in recurs...In ce priveste sarcina probei, aceasta s-a mentinut pentru angajator, deci va fi greu sa vi se admita proba cu martori care sa dovedeasca faptul semnarii fortata a demisiei....In definitive trebuie sa admiteti ca restul de "martori" colegi, inca mai lucreaza acolo si nu se vor incumtea sa depuna marturie impotriva angajatorului.....Sfatul meu : daca nu aveti prieteni/colegi dispusi sa fie martori iar cererea este scrisa de dvs de mana iar nu tiparita, cautati sa va impacati cu angajatorul pentru a va refuza demisia prin act scris sau rezolutie pe cererea olografa. Altfel, cautati un alt angajator...E greu sa demonstrezi ca nu ai scris demisia de bunavoie, cand este semnatura ta, fara sa ai martori,etc...Succes.
Litigiile de munca sunt scutite de plata taxelor judiciare.
OUG nr.80/2013 prevede:
Art. 29. - (1) Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, ordinare si extraordinare, referitoare la:
...
l) orice alte actiuni, cereri sau acte de procedura pentru care se prevad, prin legi speciale, scutiri de taxa judiciara de timbru.
Art.270 C.mun. : Cauzele prevazute la art. 266 sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar.