avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pasaport pentru minor de 4 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pasaport pentru minor de 4 ani

Buna ziua,in primul rand tin sa va multumesc pentru sfaturile acordate in privinta divortului.Acum sunt divortata si copilul mi-a fost incredintat mie,el nu sa prezentat la nici o invatisare de divort si a sfidat si autoritatea tutelara.Acum el are doar dreptul de supraveghere,cea ce el nu face,nu isi da interesul fata de copil.Sentinta este definitiva si irevocabila.As dori sa va adresez o intrebare.As vrea sa ii fac copilului pasaport ca sa pot calatori cu el in strainatate, ce acte sunt necesare,dar am o nelamurire,trebue sa fie si tatal copilului sa semneze pentru pasaport,sau sa imi dea o procura precum este de acord pentru a calatori cu copilul in strainatate.Tin sa subliniez ca de 2 ani nu mai stiu apsolut nimic de tatal copilului. Ce as putea face in situatia aceasta?
Cel mai recent răspuns: Avocat Draghici Cornelia , Avocat 09:54, 11 August 2013
Pentru eliberarea pasaportului nu mai aveti nevoie de consimtamantul tatalui minorului in cazul in care sentinta de incredintare este definitiva si irevocabila.

Documentele le puteti gasi in link-ul urmator [ link extern ]
Daca prin sentinta minorul v-a fost incredintat Dvs., adica aveti custodia exclusiva a minorului (autoritate parinteasca exclusiva), atunci nu mai aveti nevoie de acordul tatalui pentru a calatori cu minorul in strainatate.
Sa aveti asupa Dvs. sentinta civila legalizata pentru a proba acest fapt la trecerera frontierei.
Pe sentinta de divort scrie in felul urmator:
Conform Art.398 exercitarea autoritatilor parintesti sa se faca de catre mama. Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.Inseamna ca nu am nevoie de semnatura lui pentru a calatori cu copilul in strainatate.
Hotararea este definitiva si irevocabila fara drept de recurs
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 August 2013
pysykmady, utilizator
Da, art 398 Cod Civil face referire la exercitarea autoritatii parintesti de cattre un singur parinte.
Nu aveti nevoie de procura de la tata pentru a calatori cu minorul in strainatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport si acord de plecare in strainatate kzsi77 kzsi77 Am divortat de sotul meu. Avem un copil minor impreuna. Tatal sau nu vrea sa semneze sa ii pot face pasaport. Am inteles ca asta se poate inlocui cu o hotarare ... (vezi toată discuția)
Scoatere minor din tara fara acordul tatalui capucino capucino Se poate sa scot din tara un minor fara acordul tatalui, daca sentinta de divort s-a pronuntat in 2009 si minorul mi-a fsot incredintat mie spre crestere si ... (vezi toată discuția)
Reinoire pasaport minor Gabriela 28 Gabriela 28 Daca in sentinta de divort copilul este incredintat mamei spre crestere avand domicilul stabilit la mama in Italia mai este nevoie de procura notariala de la ... (vezi toată discuția)