avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zilele de preaviz sunt lucratoare sau calendaristice?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zilele de preaviz sunt lucratoare sau calendaristice?

buna seara, va aduc la cunostinta ca pe data de 26 mi-am dat demisia de la locul de munca si patroana spune ca trebuie sa stau pana pe 26 august intrevarea mea este :daca eu lucrez si sambata si duminicafara sa ma plateasca ,trebuie sa stau asa cum spune conducerea?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:17, 11 August 2013
Codul Muncii

Art. 81. - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Codul muncii la art. 81 prevede: (4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Pe de alta parte in cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatiile pe care si le-a asumat puteti sa demisionatia conf (8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă. Astfel nu mai aveti obligatia sa treaca prin perioada de preaviz.. A lucra sambata si duminica fara a fi platit corespunzator este un abuz.
@munteanupred_VS nu ne-a relatat in ce conditii si-a dat demisia dar putem presupune ca si-a dat-o fara a se informa anterior cu privire la conditiile preavizului.
Astfel incat in momentul de fata este tardiv sa mai demisioneze conf. art. 81alin. (8).
In plus, cand un angajat isi da demisia, adica face un act unilateral de vointa, care ar fi motivele pentru care un angajator sa ii plateasca sambata si duminica adica zile in care se considera ca se plateste suplimentar? Adica, pleci si mai vrei sa te platesc si in plus??
Parerea mea este ca perioada de preaviz trebuie sa cat mai scurta, e bine ca este limitata la un numar maxim de zile iar multi angajatori dau preaviz maxim.
Nu intotdeauna gasesti in 20 de zile pe cineva care sa il inlocuiasca pe cel care a demisionat, se pot transfera cateva din atributii altor colegi pana la angajarea altei persoane iar cel care pleaca isi poate incheia socotelile in maxim 5-10 zile, sa isi predea lucrarile daca este cazul sau ce inventar are (scule, echipamente, etc.).

Termenele de preaviz imi par aberente, o persoana care demisioneaza o platesti degeaba in perioada de preaviz, nu mai este alaturi de firma unde a lucrat ci de firma urmatoare.
45 de zile lucratoare ptr functii de conducere?? Asta inseamna ca daca demisionezi la 1 ianuarie abia pe 5 martie poti sa parasesti firma (daca luam in calcul 2013)! Pana atunci se desfiinteaza si firma unde aveai aranjat sa te angajezi!
@ munteanupred_VS

1. Care este termenul de preaviz prevazut in c.i.m.?

2. art. 137 din Codul muncii prevede urmatoarele:
- repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica;

- in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca;

- zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Prin urmare, pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica, angajatorul trebuie sa acorde salariatului alte doua zile libere consecutive precum si sporul la salariu in cuantumul si in conditiile negociate prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca.

Asadar, daca cele doua zile de repaus saptamanal nu sunt acordate sambata si duminica, ci in alte doua zile consecutive, salariatul trebuie sa beneficieze de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Cuantumul sporului nu este prevazut de lege ci este stabilit de parti prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
[ link extern ]

3. durata normala a timpului de munca este de 5 zile/spat. Problema ridicata de dvs este discutabila daca zilele de sambata si duminica in care se lucreaza se iau sau nu in considerate la calculul preavizului.
In opinia mea, aceste zile se iau in considerare in cazul in care programul normal de munca al angajatorului include si munca in zilele de repaus saptamanal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii - repausul săptămânal (cum se acorda?) ctbv2015 ctbv2015 In temeiul art. 137 Codul muncii - Repausul săptămânal se acorda conform alin.1 in 2 zile consecutive, de regula sambata si duminica. In alin. 2 se ... (vezi toată discuția)
Demisie - zile co si libere neefectuate dana.tim dana.tim Buna ziua, as dori sa stiu in cazul unei demisii ce se intampla cu zilele de CO si libere neefectuate (pot fi scazute din perioada de preaviz) ? Si ... (vezi toată discuția)
Cim adinozaur1 adinozaur1 Buna seara, Acum 3 luni m-am angajat la o firma, semnand astfel contractul individual de munca. La articolul \\"Durata muncii\\" scrie astfel: Programul de ... (vezi toată discuția)