@
munteanupred_VS
1. Care este termenul de preaviz prevazut in c.i.m.?
2. art. 137 din Codul muncii prevede urmatoarele:
- repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica;
- in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca;
- zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Prin urmare, pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica, angajatorul trebuie sa acorde salariatului alte doua zile libere consecutive precum si sporul la salariu in cuantumul si in conditiile negociate prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca.
Asadar, daca cele doua zile de repaus saptamanal nu sunt acordate sambata si duminica, ci in alte doua zile consecutive, salariatul trebuie sa beneficieze de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Cuantumul sporului nu este prevazut de lege ci este stabilit de parti prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
[ link extern ]
3. durata normala a timpului de munca este de 5 zile/spat. Problema ridicata de dvs este discutabila daca zilele de sambata si duminica in care se lucreaza se iau sau nu in considerate la calculul preavizului.
In opinia mea, aceste zile se iau in considerare in cazul in care programul normal de munca al angajatorului include si munca in zilele de repaus saptamanal.