Monografia contabila pentru leasingul financiar extern (banuiesc ca este financiar) este aceeasi ca in cazul leasingului financiar intern. Diferentele ar fi d.p.d.v al TVA al impozitului pe veniturile nerezidentilor. Contractele incheiate cu persoane juridice staine trebuiesc declarate OMEF 2310/2007.
Informatiile pe care le oferiti sunt insuficiente pentru o monografie contabila cu sume.( scadentarul, rata, numarul de rate, dobanda, comisioane)
Urmatoarele extrase din Codul Fiscal sper sa va ajute :
Art. 128. -
(3) Urmatoarele operatiuni sunt considerate, de asemenea, livrari de bunuri, in sensul alin. (1):
a) predarea efectiva a bunurilor catre o alta persoana, ca urmare a unui contract care prevede ca plata se efectueaza in rate sau a oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia contractelor de leasing;
Art. 129. - (1) Se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 128.
(3) Prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt:
a) inchirierea de bunuri sau transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing;
Deci leasingul este un serviciu dpdv al TVA.
Locul prestarii
Art. 133. - (1) Locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
g) locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client sa fie stabilit sau sa aiba un sediu fix in afara Comunitatii ori sa fie o persoana impozabila actionand ca atare, stabilita sau care are un sediu fix in Comunitate, dar nu in acelasi stat cu prestatorul, in cazul urmatoarelor servicii:
2. operatiunile de leasing avand ca obiect utilizarea bunurilor mobile corporale, cu exceptia mijloacelor de transport;
Norme metodologice:
13.
(3) Operatiunile de leasing sau inchiriere de mijloace de transport prestate de un prestator stabilit in Comunitate catre un beneficiar stabilit in Comunitate au locul la locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.
Locul prestarii serviciilor de leasing extern (cand prestatorul este din UE, iar utilizatorul este pers.impozabila din RO) este:
a/ in cazul oricaror bunuri mobile corporale, mai putin mijl.trsp. => locul = RO
b/ in cazul mijl.trsp. => locul = SM al prestatorului
Persoana obligata la plata taxei
Codul fiscal:
Persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania
Art. 150. - (1) Urmatoarele persoane sunt obligate la plata taxei, daca aceasta este datorata in conformitate cu prevederile prezentului titlu:
b) persoana impozabila care actioneaza ca atare si care beneficiaza de serviciile prevazute la art. 133 alin. (2) lit. g), daca aceste servicii sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania, chiar daca este inregistrata in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 alin. (4) sau (5);
In cazul in care bunul dat in leasing nu este un mijl.trsp, persoana obligata este beneficiarul din RO deoarece locul prestarii serviciilor este in RO, adica TVA este datorata in RO. Beneficiarul din RO - fiind obligat la plata TVA - trebuie sa inreg.TVA in 4427C. Plata acestui TVA se realizeaza prin inreg. aceleiasi sume in 4426D, de unde rezulta inregistrarea 4426 = 4427 (taxarea inversa) in baza exceptiei instituite de Art.157 alin.(2) Cod Fiscal.
In cazul in care bunul dat in leasing este un mijl.de trsp, nu exista persoana obligata la plata TVA in RO deoarece TVA nu este datorata in RO, ca urmare a faptului ca locul prestarii serviciilor este in A (motiv pt.care prestatorul face factura cu TVA din tara lui). Beneficiarul din RO nu are nicio obligatie si include operatiunea la "op.neimpozabile in RO" (rd.19 Decont TVA).
Impozit pe veniturile nerezidentilor
Se calculeaza numai pt.dobanda inclusa in rata.
Acest impozit (de obicei) se retine la sursa (adica nu se plateste dobanda intreaga = bruta, ci dobanda neta = dob.bruta - impozit).
Daca nu se retine la sursa (adica se plateste dob.bruta, asa cum e ea prevazuta in scadentar), benef.din RO va trebui sa inreg. 635.NEDED = 446 cu impozitul de 16 % si, evident, sa-l plateasca.
Cota de impozit este determinata de mai multe conditii pe care le gasesti la Titlul V din Codul Fiscal si in Normele aferente.
Tinand cont de noile prevederi ale codului fiscal, care este considerat locul prestarii pentru un leasing in care beneficiarul este o PJ din Romania neinregistrata in scopuri TVA, iar prestatorul este o firma din Germania inregistrata in scopuri TVA?