Buna ziua!
In cazul unei actiuni in constatarea nulitatii absolute a unei declaratii de renuntare la succesiune, pe cauza ilicita, conf. art.968 cod civil (declaratie data in 1991, dupa 16 ani de la acceptarea expresa in fata notarului in 1976, cu incalcarea prev art.694 cod civil ) exista termen de prescriptie a dreptului la actiune?
In consecinta acestei actiuni, se solicita si constatarea nulitatii certificatului de mostenitor emis in 91, in sensul restabilirii calitatii de mostenitor legal. Aceasta actiune este corect a fi numita actiune in constatarea nulitatii absolute partiale sau nulitate relativa? Are termen de prescriptie?
Multumesc!.
Declarația de renunțare a fost dată sub vechiul Cod civil, deci sunt aplicabile prevederile acestuia. Dacă invocați nulitatea pentru cauză ilicită, aceasta este o nulitate absolută, care practic este imprescriptibilă și poate fi invocată de orice persoană care are un interes.
Va trebui să dovediți interesul pe care-l aveți în declararea nulității acelei declarații de renunțare.
Desfințarea certificatului de moștenitor se va face în temeiul anulării actelor subsecvente unui act principal declarat nul.
Veți putea cere prin aceeași cerere de chemare în judecată atât declararea nulității absolute a renunțării la succesiune (ca și capăt principal de cerere) și desfințarea certificatului de moștenitor (ca și capăt accesoriu).
Totuși este o acțiune complicată și de durată, deci ar fi bine să vorbiți cu un avocat specializat care să vadă toate actele și să stabilească o strategie de urmat.
Va multumesc mult pentru raspuns si promptitudine!
Mi-ati clarificat tot ce mai aveam nevoie sa stiu in acest moment.
Cu deosebita consideratie,
Liliana