Buna ziua! M-ar interesa cum as putea rezolva cu succesiunea bunicilor (din partea mamei) care au decedat in anul 1996 ambii.Exista titlu de proprietate pe numele bunicilor eliberat in august 2004 .Bunicii au avut 6 copii (3 baieti si 3 fete) dintre care :
-unul mort inainte de 1989 (fara copii)
-unul mort in 2008 fara copii
-unul mort in 2007 -5 copii
-3 fete toate in viata.
Din 1996 -2008 acolo a locuit unul din baieti , care s-a ingrijit sa plateasca impozite si taxe aferente rolului respectiv carea au ajuns in jur de 2500 de lei in august 2013.Mentionez ca sunt si cam nehotaratii in privinta succesiunii. Cum as putea rezolva cu sucesiunea ? Pe ce cai?, cu ceva detalii pentru fiecare cale. Multumesc mult de tot!
Este foarte indicat sa va adresati unui notar pentru a va sfatui care sunt pasii de urmat.
Notarul trebuie sa aiba competenta teritoriala in zona unde se afla masa succesorala.
mergeti la un notar de pe raza unde au avut domiciliul bunicii si incercati o dezbatere succesorala notariala. daca mostenitorii nu se inteleg cu privire la cote si bunuri atunci faceti o cerere in instanta unde vor fi chemati toti mostenitorii. chiar daca au locuit doar doi copii aco;o, cotele vor fi egale pt toti 8 mostenitori (3 fete si 5 nepoti ),. cotele vor fi 1/4 pt fiecare sora si 1/4 pt cei 5 nepoti.1/4+1/4+1/4surorile +1/4 nepotii 5.
Va multumesc mult! Ca sa ajung la notar sau in instanta trebuiesc sa platesc impozitele si taxele neplatite care sunt de 2500 lei ?( problema este ca uni vor ,altii nu dezbaterea succesiunii din diferite motive, ex nu au bani etc). Pentru ai chema in instanta trebuie sa stiu adresele de domiciliu al celor 5 nepoti? la cele 3 fete le stiu. Care ar fi varianta care m-ar costa mai putin , prin notar sau prin instanta?
Varianta convenabila pt dvs ar fi sa dezbateti succesiunea la un notar,in cazul in care ceilalti mostenitori nu doresc sa dezbata succesiunea/nu se prezinta la notar,solutia este formularea unei actiuni in instanta prin care sa se constate deschisa succesiunea dupa defunct,calitatea dvs de mostenitor,compunerea masei succesorale,cota parte cuvenita si eventual iesirea din indiviziune.