avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune prin notar sau instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune prin notar sau instanta

Buna ziua. In anul 2005 bunicul meu a murit. Mama mea vrea sa deschida succesiunea, intrucat ea a ramas sa aiba grija de casa si de pamant, ea a platit impozitele, dar nu locuieste acolo decat vara, vreo 2 luni. Bunicul are 3 copii, dintre care unul a decedat, barbat, Adrian Acesta a murit inintea bunicului meu, in 2000. Vreau sa intreb daca si sotia acestuia are dreptul la mostenire, erau castoriti cand a murit el. Adrian, fratele care a murit are 3 copii, unul in Romania asi doua fete plecate in Italia. Am vorbit cu ele si au zis ca trebuie sa luam legatura cu avocata lor.
In caz de succesiune ele ar trebui sa vina personal?
Cum este mai usor si ieftin sa procedam? Prin instanta sau prin notariat? Nu stim exact ce pretentii au cei trei copiii ai fratelui decedat. Fratele care traieste spune nu are pretentii, vrea sa cedeze partea lui in favoarea mamei. Trebuie sa fie prezent sau poate face un act la notar de renuntare?
Fetele plecate in Italia pot face imputernicire pt mama lor sa le reprezinte? Banuiesc ca si ele daca vor partea lor din mostenire vor contribui la taxe de succesiune.
Ar trebui sa plateasca mamei cei care vor partea lor si impozitele din anii trecuti pt pamant si casa? Casa are 3 camere, caramida, veche din 1960. Pamnatul 5 hectare. Cat ar costa proximativ prin notar?
Va multumesc anticipat, sper ca am fost clara in aexpunerea situatie.
Cel mai recent răspuns: av_silvia_margineanu , utilizator 17:04, 28 Noiembrie 2014
Dezbaterea succesiunii se face fie in fata notarului, fie în instanţă, si presupune stabilirea mostenitorilor, a masei succesorale si cotele de mostenire ale succesorilor. La notar este cea mai simpla procedura, numai ca aici se dezbate succesiunea atunci cind toate partile care au vocatie succesorala se inteleg cu privire la toate aspectele.
Noul cod de procedură civilă impune, prin art. 193, obligația de îndeplinire a unei proceduri prealabile notariale înainte de sesizarea instanței de judecată cu o cerere de dezbatere a procedurii succesorale. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se face prin încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale.
Avind in vedere acet aspect, in sensul ca tot trebuie sa ajungeti la un notar, puteti sa primiti toate informatiile dorite (taxe, declaratii de acceptare, procuri speciale pentru cei care nu se pot prezenta in fata notarului.
Competenta de solutionare a cauzelor succesorale aparţine biroului notarial din raza teritorială a judecătoriei în care defunctul si-a avut ultimul domiciliu. In Bucuresti puteti sa va prezentati la orice Birou Notarial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire bunuri de la bunic Raimonda Raimonda Va prezint urmatoarea situatie: -casa construita de parintii mei in 1960,dar pe numele bunicului -taxele casei platite de parintii mei -exista ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire de la bunici ma_ria ma_ria Buna seara, bunicii au murit, unul in 1992, celalalt in 2000 si nu s-a dezbatut mostenirea din varii motive. In prezent mai traiesc doi dintre cei 6 frati, ... (vezi toată discuția)