avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... In cat timp se prescrie datoria la intretinere, la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

In cat timp se prescrie datoria la intretinere, la bloc?

Buna ziua, sunt Presedintele unei asociatii de proprietari de la inceputul lunii mai si am descoperit ca proprietarii spatiior cu alta destinatie (spatii comerciale care fac parte din cladirea noastra) nu au platit niciodata cheltuielile comune de intretinere, potrivit cotei indivize pe care o detin. Potrivit legislatiei in vigoare, am citit ca toti proprietarii din bloc au obligatia sa contribuie la fondul de reparatii si la fondurile speciale, inclusiv la intretinerea blocului. Pot sa recalculez cotele de intretinere incepand de la infiintarea asociatiei (adica din 2003) pana la zi? Exista un termen de prescriere a datoriei lor fata de Asociatia de Proprietari? Cum pot sa obtin de la ei o copie a actului de proprietate ca sa le facem calculul corect (potrivit cotei indivize) daca ei refuza sa ne dea actul?
Cel mai recent răspuns: ceausu_aristica , utilizator 11:23, 12 August 2013
Prescrierea este de 3 ani.
Da, termenul este de 3 ani.
Veti putea obtine doar pe ultimi 3 ani dreptul in justitie in vederea executarii silite.
Vorbiti cu ei sa achite fara proces.
Va multumesc pentru raspunsuri. Am incercat sa ne intelegem cu ei dar au spus ca nu-i intereseaza ce vrem noi. Le-am cerut, in scris, sa prezinte o copie dupa actul de proprietate al spatiului respectiv dar au refuzat. In acest caz, ce trebuie sa fac astfel incat sa obtin o copie dupa contractele lor de proprietate si sa le calculam corect cotele de intretinere?
Nu văd de ce ar fi obligati să vă prezinte contractele, nu au nici o obligatie. Mergeti la Cadastru daca vreti sa aflati.
Deschideti actiune in justitie imediat, orice intarziere va duce la cresterea pierderilor.
Cereti in actiune sa prezinte o copie a actului de propietate aratand ca au refuzat.
Pentru a aproxima suprafata magazinelor adunati suprafata apartamentelor de deasupra lor si adaugati la ea minim 10 % si calculati pe aceata baza sumele datorate.
Dupa ce aveti actele de propietate, corectati calculele si reduceti voluntar suma pretinsa, aratand ca neavand actele ati facut un calcul aproximativ.
Problema e sa aflati cine sunt propietarii spatiilor, nu firmele care activeaza acolo.
Verificati aici pe forum stiu ca s-a raspuns deja la problema aceasta, cred ca puteti afla de la cadastru sau de la cartea funciara dar nu sunt sigur.

Alte discuții în legătură

Corectie statut asociatie de proprietari grandanat grandanat Buna seara, Am nevoie de cateva sfaturi din experienta domnilor voastre. Pe scurt, Ne-am saturat sa fim capusati de atatia ani de 2 spatii comerciale de ... (vezi toată discuția)
Cota-parte indiviza sregh sregh Am urmatoarea problema: in urma cu o luna am cumparat un apartament. In actul de vanzare-cumparare este trecuta o cota indiviza de 20% din dependintele comune. ... (vezi toată discuția)
Inscriere ca membru in asociatia de proprietari vio_b_68 vio_b_68 O Asociatie de Proprietari infiintata acum 15 ani, are la parterul blocului un Oficiu al unei companii.Dupa 15 ani, proprietarii acestui Oficiu doresc ... (vezi toată discuția)