avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... In cat timp se prescrie datoria la intretinere, la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

In cat timp se prescrie datoria la intretinere, la bloc?

Buna ziua, sunt Presedintele unei asociatii de proprietari de la inceputul lunii mai si am descoperit ca proprietarii spatiior cu alta destinatie (spatii comerciale care fac parte din cladirea noastra) nu au platit niciodata cheltuielile comune de intretinere, potrivit cotei indivize pe care o detin. Potrivit legislatiei in vigoare, am citit ca toti proprietarii din bloc au obligatia sa contribuie la fondul de reparatii si la fondurile speciale, inclusiv la intretinerea blocului. Pot sa recalculez cotele de intretinere incepand de la infiintarea asociatiei (adica din 2003) pana la zi? Exista un termen de prescriere a datoriei lor fata de Asociatia de Proprietari? Cum pot sa obtin de la ei o copie a actului de proprietate ca sa le facem calculul corect (potrivit cotei indivize) daca ei refuza sa ne dea actul?
Cel mai recent răspuns: ceausu_aristica , utilizator 11:23, 12 August 2013
@ Alex Munteanu - in conformitate cu legislatia in vigoare, HG 1588/2007, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, Art. 12, punctul B, litera g) = Proprietarii membri ai asociatiei, pe lânga drepturile si îndatoririle prevazute în statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligati: g) la dobândirea proprietatii, sa depuna în copie, la asociatie, actul de proprietate.

Va dau acest raspuns ca tocmai citeam HG 1588/2007 si am vazut cum sta treaba asta cu actul de proprietate. Dvs. trebuia sa stiati treaba asta pentru ca sunteti de meserie .... fara suparare....

In cazul nostru, ei au refuzat sa depuna/predea, in copie, actul de proprietate. Cum ii putem forta sa-l predea? Ca idee, doar 3 proprietari din 33 au respectat aceasta cerinta legala. Cum ii conving si pe ceilalti proprietari sa predea o copie dupa contractul de vanzare cumparare?
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2013
ceausu_aristica, utilizator
Debitele catre asociatia de proprietari nu se prescriu niciodata. Nu cred ca poate cineva sa citeze un articol din legislatia actuala in care sa se spuna ca debitele se prescriu in 3 ani, 20 de ani sau 100 de ani.
Cei care se refera la prescrierea debitelor confunda notiunile: 3 ani este termenul generala de prescriere a dreptului de a solicita in instanata si nu de prescriere a vreunui debit.

Spatiile comerciale aflate in condominiu au, in general aceleasi drepturi si obligatii ca si proprietarii de apartamente din acele blocuri.
Atat proprietarii apartamentelor cat si ai spatiilor cu alta destinatie trebuie, conform legii, sa depuna la asociatie o copie a actului de proprietate la constituirea asociatiei sau in momentul cand devine proprietar (la vanzare-cumparare).
Anuntati-i, notificati-i, aratati-le prevederile legale... iar daca nu obtineti actele de proprietate de la ei, mergeti la OCPI si solicitati copie a fiecarui apartament sau spatiu comercial. Acum vreo doua luni costa 100 lei pentru fiecare contract. Acum nu stiu daca s-au schimbat cumva tarifele.
Cat priveste calcularea cotelor de intretinere din urma este foarte dificil pentru ca acestea trebuiau calculate luna de luna. In timp, in aceste spatii s-au schimbat chiriasii, proprietarii, poate utilitatile... Pe de alta parte asociatia de proprietari, de exemplu in luna august 2010 sau tot anul 2010 a intocmit listele de plata iar sumele repatizate pe aceste liste au acoperit intotdeauna cheltuielile asociatiei (facturile furnizorilor, salariile, reparatiile...). Acum ce sa repartizati (nu mai aveti sume nerepartizate atunci), cui sa repartizati (poate sunt alti proprietari, alti chiriasi...).
Asadar vina este in primul rand a celor care au condus si administrat asociatia din anul 2003 pana acum.
Incercati si introduceti-i macar de acum inainte in asociatie, in liste, in calcule...
Da, aveti mare dreptate. Sumele au fost distribuite ileagal de firma cu care blocul avea contract de contabilitate si casierie, iar cenzorul (care este prieten cu el) a semnat ca a verificat documentele (au lucrat impreuna). Nu putem sa dam in judecata ambele firme pentru ca au gresit repartizarea sumelor la plata intretinerii si ca nu au intocmit corect listele?

De asemenea, daca acum avem un nou cenzor si o alta firma de contabilitate (ei ne-eu atras atentia asupra problemei) nu putem sa recalculam intretinerea pentru ultimii 3 ani si sa compensam sumele platite de proprietarii de buna credinta (locuinta) cu urmatoarele luni de plata, dupa caz?
Da, teoretic puteti sa dati in judecata pe oricine. Dar firma aceea, dupa cum spuneti a tinut contabilitatea si a lucrat cu actele pe care i le-ati prezentat dumneavoastra, cei din asociatiei, a lucrat cu "materialul clientului". Asociatia dumnaevoastra, ca orice asociatiei, este condusa de adunarea generala, comitetul executiv si presedinte, iar acestia sunt din asociatie, din bloc si nu din afara. Apoi asociatia dumneavoastra trebuie sa functioneze conform acordului de asociere si a statutului asociatiei, documente intocmite de asociatie si nu de firma din afara. In aceste documente se specifica cine sunt membrii asociatiei, cate scari de bloc, concret cu adresa, tabele cu proprietarii inclusiv cu proprietarii spatiilor comerciale... Asadar vedeti ca poate aveti si o problema de la infiintarea asociatiei.

Noua firma, daca va poate ajuta, sa o faca. Ei sa intocmeasca documentatia, sa va consilieze, dar toate demersuri trebuiesc facute in urma deciziei comitetului executiv al asociatiei sub semnatura si raspunderea presedintelui asociatiei.
Da, iar aveti dreptate. Am verificat acordul de asociere si statutul asociatiei de proprietari dar am descoperit ca nu au fost intocmite corect (nu corespunde nici o cota indiviza din acordul de asociere, numele proprietarilor nu este corect, este trecut tatal in loc de fiu, etc.) ca sa nu mai spun ca nu a fost actualizat, conform legislatiei din 2007.

In acest caz, primul pas ar fi sa facem toate actualizarile necesare pentru statut si acord de asociere si apoi sa recalculam intretinerea. Totusi, nu pot sa cred ca atat firma de contabilitate cat si cea de cenzorat nu au vazut, din 11.2009 pana la 01.07.2013, ca blocul are spatii comerciale la parter.

Oricum, prefer sa ma ocup eu de documentele pentru actualizarea/inlocuirea acordului de asociere si a statutului asocietiei de proprietari ca sa nu mai apara alte probelme de acum inainte. Am vazut ca si Dvs. ati facut o actualizare/modificare a statutului si a acordului de asociere pentru ca erau din 1997 dar lipsesc cateva informatii importante. Imi puteti detalia, pas cu pas ce trebuie sa fac si ce documente sunt necesare pentru a duce la bun sfarsit actualizarea celor doua documente importante pentru asociatia noastra?



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corectie statut asociatie de proprietari grandanat grandanat Buna seara, Am nevoie de cateva sfaturi din experienta domnilor voastre. Pe scurt, Ne-am saturat sa fim capusati de atatia ani de 2 spatii comerciale de ... (vezi toată discuția)
Cota-parte indiviza sregh sregh Am urmatoarea problema: in urma cu o luna am cumparat un apartament. In actul de vanzare-cumparare este trecuta o cota indiviza de 20% din dependintele comune. ... (vezi toată discuția)
Inscriere ca membru in asociatia de proprietari vio_b_68 vio_b_68 O Asociatie de Proprietari infiintata acum 15 ani, are la parterul blocului un Oficiu al unei companii.Dupa 15 ani, proprietarii acestui Oficiu doresc ... (vezi toată discuția)