avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... RECONSTITUIRE DREPT DE PROPRIETATE TEREN IN BAZA ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

RECONSTITUIRE DREPT DE PROPRIETATE TEREN IN BAZA LEGILOR FONDULUI FUNCIAR

O parohie a bisericii greco-catolice, in anul 1948 dneaza proprietatea - teren, arabil, fanat, vita de vie , padure si casa parohiala, la parohia bisericii ortodoxe romane.
Dupa 1989, respectiv in anul 1991, depune o cerere la comisia locala de aplicare a legii fondului funciar pentru reconstituirea dreptului de proprietate, iar ca act doveditor anexeaza un extras de carte funciara in care la foaia B se noteaza donatia susmentionata.
Comisia locala analizand cererea depusa , nu o onoreaza.
In anul 1998, parohia bisericii greco-catolice, formuleaza o alta cerere prin care solicita reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, facand mentiunea de depunere a primei cereri si ca aceasta nu a fost onorata, dar fara a motiva de ce. Ca anexa depune o copie a aceluiasi extras de cart funciara.
De data aceasta, comisia locala de la acea data analizeaza cererea si in anul 2005 ii elibereaza titlul de proprietate de reconstituire a dreptului de proprietate, dar cu suprafata diferita fata de acea solicitare.
Intrebare fireasca:cum se poate pune in posesie parohia bisericii greco-catolice, daca Statul Roman nu a preluat abuziv niciodata acel teren. Mai mult decat atat, parohia bisericii ortodoxe romane opereaza in cartea funciara in anul 1994 un certificat de urbanism si radiaza constructia notata.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 18:35, 11 August 2013
Buna ziua,
Daca inca nu ati aflat, in perioada aceia (anii 1945 - 1989) Biserica Greco Catolica a fost interzisa in Romania iar bunurile ei au fost trecute in proprietatea fie a statului fie a bisericii Ortodoxe prin diferite acte inclusiv prin asa zise donatii.
Revenirea la situatia normala este NORMALA!
av. Gabriel Klein Kiritescu
Probabil acesta este si unul din motivele memorandum-ului reformulat de aceasta biserica!Reproduc numai inceputul:

MEMORANDUM
CONTINUT

Stimati Reprezentanti ai Statului Roman,

Cu profunda mahnire constatam ca, dupa mai bine de 15 ani de la Revolutia Anti-Comunista din 1989, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, continua sa fie discriminata.

Discriminarea ia urmatoarele forme:

•Ingradirea dreptului la justitie a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice.

•Refuzul Statului Roman de a inapoia bunurile nationalizate si confiscate de la Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica.

•Acte legislative menite sa legifereze si in prezent nationalizarea si confiscarea din anul 1948.

Mai multe pot fi aflate chiar de la emitenti(greco-catolica.org)
Avertizare: continutul integral poate produce disconfort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare inregistrare cf sau nu? Laura 86 Laura 86 Buna ziua, V-as ruga sa imi indicati niste sfaturi intr-o anumita problema, mai delicata: - e vorba despre o parohie greco -catolica dintr-un sat, pe ... (vezi toată discuția)
Modificare codul muncii legea 88/2018 petrax petrax Buna ziua ! As vrea sa-mi spuneti pe cine vizeaza legea recent promulgata prin care \"se acorda zile libere platite pentru persoanele apartinand cultelor ... (vezi toată discuția)
Cum poate recupera terenul detinut o parohie urbana? parohia_izvoare parohia_izvoare Buna ziua! Intrebarea mea este urmatoarea: Cum isi poate reconstitui dreptul de proprietate pe cele 12,66 Ha teren, detinute in zona urbana, o parohie? ... (vezi toată discuția)