avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat voi lua din succesiune ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat voi lua din succesiune ?

Buna ziua,

In anul 2000 m-am mutat la parinti din cauza problemelor financiare. Casa parintilor fiind una veche am facut foarte multe renovari. Spre exemplu, am construit baie + bucatarie mobilate complet, facut canalizare cu tot cu utilitati. Am renovat toata casa, pus tabla pe casa noua, tencuit tot exteriorul facut impecabil. Renovat inca o camera care era la rosu. Per total, investitia s-a facut de peste 10.000 euro. Acum, mama a murit, a ramas doar tatal. Daca moare tata, succesiunea cum se va face ? Stiu ca se imparte la toti copiii in mod egal (am fost 4 copii din care am ramas 3), exista vreo posibilitate sa raman eu cu casa? Nu cred ca ceilalti vor renunta usor la mostenire (ca normal, fiecare ar vrea sa vina la lux acum) insa pot primi eu mai mult datorita imbunatatirlor aduse ? Vreau cateva solutii va rog.
Cel mai recent răspuns: gicu13 , utilizator 18:43, 11 August 2013
Aveti cel mult un drept de creanta pentru investitiile făcute, care în unele conditii se poate prescrie.

Mostenirea se va imparti egal la toti descendentii. Retineti ca daca dezbateti mostenirea mamei la mai mult de 2 ani de la decesul acesteia, veti plati un impozit de 1% din valoarea mostenirii în plus.
iar dreptul de creanță îl puteți cere doar dacă modificările s-au făcut cu respectarea procedurilor legale (de exemplu, autorizații de construcții acolo unde era cazul).
Exista vreo posibilitate sa ii oblig pe ceilalti frati sa accepte o sulta pentru a renunta la mostenire ? Ce mai pot face?
doar instanța poate hotărâ mărimea sultei, acceptând dreptul dumneavoastră de creanță. funcție de mărimea acesteia și de valoarea actuală imobilului, instanța poate hotărâ dacă vă transferă dumneavoastră dreptul de proprietate 100% și urmează ca dumneavoastră să plătiți o sultă celorlalți (reprezentând diferența între valoarea imobilului și creanța dumneavoastră) sau fiecare din ceilalți moștenitori își primește cota sa parte și vă plătesc ei sultă (valoarea creanței dumneavoastră repartizată conform cotelor de proprietate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

drepturi mostenire casa vioricad vioricad tatal meu decedat ,in urma suscesiunii sint mostenitori mama si fratele meu, mai mic, noi ceilalti 3 frati am renuntat la partea ce ni se cuvenea.eu stau cu ... (vezi toată discuția)
Buna JOHANNA2011 JOHANNA2011 Am si eu o problema:bunica a murit, are 2 fete, jumatate a dat o unei fete prin contract de vanzare-cumparare, cealalta jumatate a ramas pe numele bunicii,fata ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort, nemultumire legata de hotarirea judecatoreasca marcelutza marcelutza Buna ziua, As vrea o lamurire va rog:in speta: dupa divort,la procesul de partaj a ramas doar casa construita de cei 2 fosti soti,cu imprumut bancar,pe. ... (vezi toată discuția)