avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi mostenire casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi mostenire casa

tatal meu decedat ,in urma suscesiunii sint mostenitori mama si fratele meu, mai mic, noi ceilalti 3 frati am renuntat la partea ce ni se cuvenea.eu stau cu mama in casa, si eu am facut mari investitii in casa in care stam, casa fiind foarte veche. dupa moartea mamei, voi putea locui in continuare in casa renovata de mine sau au dreptul si cei 3 frati ai mei? cit mi se cuvine mie si cit lor?
fratii mei sint casatoriti si au fiecare casa lor. unul din ei ar vrea si casa mea
. ce risc eu?
Cel mai recent răspuns: vioricad , utilizator 20:05, 25 Noiembrie 2010
Eu nu am inteles cati frati sunteti: dou sau patru?
Fratii care au renuntat, au renuntat prin declaratie autentica la notariat, sau asa, o intelegere verbala intre frati?
casa este bun comun dobandit de soti in timpul casatoriei sau este doar al unuia dintre ei?
in orice caz, aveti un drept de creanta(dreptul la o suma de bani) constand in imbunatatirile pe care le-ati adus casei.
pentru un raspuns mai complet, va rog reveniti cu raspunsurile la intrebarile mele.
casa e bun comun din timpul casatoriei parintilor mei, sintem 4 frati, si declaratiile facute prin notar dupa decesul tatalui meu
Dupa moartea mamei, voi, fratii renuntatori aveti dreptul la 5/32 din valoarea masei succesorale. Fratele mai mic are dreptul la 17/32 din valoarea masei succesorale, el culegand toata succesiunea tatalui alaturi de mama si partea din mostenirea mamei la moartea acesteia.
In ceea ce priveste imbunatatirile, in masura in care le puteti demonstra veti primi un drept de creanta constand intr-o suma de bani, care se va scadea din valoarea de expertiza a casei si va alcatui masa de partajat.
Dupa decesul mamei, in cazul unui partaj, instanta va hotari daca va atribui bunul in totalitate unui singur frate sau daca il va imparti intre frati, in masura in care acest lucru este posibil.
De obicei, cota mai mare ofera sanse mai mari de a primi bunul in natura, insa depinde si de multe alte chestiuni.
va multumesc mult, am facturile de renovare, ce ar trebui sa mai fac, sa fiu totusi protejata de rautatea si avaritia unuia dintre frati?
Facturile le pastrati, insa cu privire la viitoarea succesiune a mamei ar fi bine ca imediat dupa deces sa mergeti la notariat unde dati o declaratie de acceptarea a succesiunii dupa mama. Stati in expectativa si lasati sa treaca cele 6 luni in care ceilalti frati pot sa isi manifeste optiunea de a accepta sau nu succesiune (tacit sau expres). Ar fi important sa imi spuneti ce alte bunuri mai are mama in afara imobilului. Cine locuieste in casa? Daca numai dvs locuiti, e posibil ca fratii sa nu accepte expres suucesiunea, iar pt a se considera acceptare tacita in termenul de 6 luni ar trebui sa ia bunuri din mostenire. Poate nu fac nimic si atunci dupa 6 luni de la deces puteti face succesiunea prin instanta si solicitati sa se constate ca sunt renuntatori ceilalti frati.
SAU daca va intelegeti cu mama sa va faca testament. veti avea o cota mai mare fratii ramanand numai cu rezerva succesorala,
SAU faceti contract de intretinere cu mama pe cota ei din imobil
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010
Eva Fekete, Avocat

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune dupa moartea mamei costinbiclea costinbiclea Dupa moartea mamei(acum 8 ani), un singur frate si-a manifestat dorinta de acceptare a succesiunii prin act notarial, fara sa-i anunte si pe ceilati frati.Tata ... (vezi toată discuția)
Mostenirea klaus 11 klaus 11 Buna ziua,eu am fost infiat de bunicul meu din partea tatalui si actuala lui sotie de cand aveam 2luni,bunicul mai avand un fiu si o fiica + tatal meu (este ... (vezi toată discuția)
Mostenire nepartajata crindrix crindrix Buna seara! va rog sa mi spuneti daca sunt mostenitoarea jumatate eu , jumatate cumnata mea care locuieste in acea casa si curte cu fii ei-eu locuind in chirie ... (vezi toată discuția)