avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 83 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program relatii personale minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program relatii personale minor

Buna Dimineata!
As dori sa intreb ce sanse am in instantele din Romania de a obtine un program de relatii personale minor egal cu cel al mamei acestuia adica ,copilul nostru sa petreaca in mod egal timpul cu ambii parinti.
Copilul are varsta de 5 ani si jumatate .
Va multumesc anticipat pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: stefan_71 , utilizator 20:10, 15 August 2013
Inteleg ca sunteti divortati . Programul de vizita si de petrecere a timpului liber cu copilul dv comun se stabileste o data cu Planul Parental. Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa apelati la un mediator autorizat si sa stabiliti de comun acord cu mama copilului toate detaliile privind cresterea si educarea copilului , in conformitate cu legea 272/2004, si cu respectarea interesului superior al minorului .
Sanse destul de mici,din pacate instantele au ramas tributare practicii anterioare cand incuvintau 2 week-enduri pe luna ,2 saptamani in perioada vacantelor de vara si respectiv iarna si atat.Daca fosta sotie este de acord,puteti prezenta instantei o tranzactie cu un program de vizita mai diversificat,depinde de intelegerea de care da dovada.Este firesc ca tata sa incercati sa petreceti cat mai mult timp cu minorul dar nu stiu cat de benefica ar fi un program de vizita/stabilire domiciliu alternativ la ambii parinti(precum in dreptul francez)in care copilul sta 2 saptamani cu un parine,2 saptamani cu celalalt.Succes
Comform noului pachet legislativ privind protectia copilului , responsabilitate pentru cresterea si educarea minorului revine ambilor parinti, in mod egal atat in ceea ce priveste drepturile cat si obligatiiile cresterii copilului.

Sectiunea 2 - Mediul familial si ingrijirea alternativa/legea 272/2004

Art. 31
(1) Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.
(2) Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.
(3) In cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, instanta judecatoreasca, dupa ascultarea ambilor parinti, hotaraste potrivit interesului superior al copilului.
practica instantelor difera. sanse aveti dar nu avem habar cate fara sa cunoastem dosarul.
Cunosc 2 familii divortate in Franta, cu acest sistem de 2 saptamani la unul, doua la altul.
O fetita de 6 ani chiar a fost in vizita la mine, cu tatal sau si cu noua sotie a acestuia.
Este trist, dar adevarat. Fetita e timida, fara initiativa, cauta mereu protectie.
Cand se termina cele 2 saptamani, este predata mamei, cu aceleasi haine cu care a venit. Mama este recasatorita si asteapta un copil cu noul sot. Cand parintii sunt ocupati, cheama in ajutor bunicii. Fetita are 4 perechi de bunici si o familie extinsa corespunzatoare noii situatii.Prietena mea, "bunica vitrega' a fetitei spune ca fetita e dezorientata si acest sistem ii face mult rau.
Cealalta familie divortata are 2 copii "valiza", o fetita si un baiat. Fiecare din parinti au relatii noi si cate un copil. Si aceia doi sunt al amandorura si a nimanui, mingi de ping-pong.

Lupta asta oarba, cu timp egal petrecut de copii cu fiecare din parinti nu aduce nimic bun, uitam de calitatea timpului petrecut impreuna si focalizam pe timpul fizic, de parca am imparti un sac de cartofi:una tie, una mie!

Alte discuții în legătură

Incredintarea copilului minor tradat tradat Concret: relatie de 7 ani neoficializata, un ingeras de fetita de 4 ani, o perioada mai grea in relatie in ultimul 1 si jumatate, in ianuarie ea se incurca cu ... (vezi toată discuția)
Program vizita minor adryan83 adryan83 buna seara trec printr.o situatie mai dificila nu stiu cu ce sa incep...am avut ceva discutii cu sotia si s.a hotarat sa plece de la mine..locuiam cu parintii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca parintii unui copil de 3 ani nu sunt căsătoriți ... Dana37.12 Dana37.12 Buna ziua! Daca parintii unui copil de 3 ani nu sunt căsătoriți si s-au separat, mama se poate muta in alt oras cu copilul,dându-i drept de vizita tatalui? ... (vezi toată discuția)