avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintarea copilului minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintarea copilului minor

Concret: relatie de 7 ani neoficializata, un ingeras de fetita de 4 ani, o perioada mai grea in relatie in ultimul 1 si jumatate, in ianuarie ea se incurca cu unul din prietenii mei pentru scurt timp, despartire cu scandal!...in care aflu ca nu am fost iubit niciodata si nici o alta justificare... toate astea dupa ce in cei 7 ani am intemeiat o familie, am construit partial si renovat o casa, care se afla in proprietatea mamei ei, am avut grija ca familiei sa nu-i lipseasca nimic, etc. Rezultatul: acum nu cadem de acord asupra modului in care copilul sa-si petreaca timpul cu mine. Mentionez ca, initial, am renuntat la orice pretentie materiala din partea mea cu conditia sa ne crestem copilul impreuna. Pentru scurt timp lucrurile au mers asa cum am stabilit, dar ulterior ea a inceput sa decida arbritrar si se foloseste de faptul ca eu cedez doar ca sa nu provoc un nou scandal. Fetita ne iubeste la fel de mult pe amandoi. Ce ma sfatuiti?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: tradat , utilizator 12:22, 16 Mai 2012
Solicitati in instanta stabilirea unui program de vizitare a minorei.
Multumesc pentru raspuns! Urmatoarea mea intrebare: nu exista o posibilitate de mediere fara sa se ajunga in instanta, fiindca eu chiar imi doresc ca acest copil sa creasca avand alaturi de ambii parinti si nu imi doresc sa fiu un parinte de wekeend. In ciuda a ceea ce s-a intamplat intre noi eu consider ca fosta mea logodnica este o mama exemplara, doar ca in acest moment nu distinge intre interesul primordial al copilului si interesul ei.
Orice conflict poate fi mediat, numai ca exista o conditie primordiala si anume aceea ca ambele parti sa doreasca acest lucru si nu numai una.
Daca nu ajungeti la un consens cu privire la modalitatea in care sa va exercitati drepturile ca tata alaturi de mama minorei, atunci urmeaza sa va adresati instantei de judecata.
Actiunea pe care o vad eu utila in cazul dvs. cuprinde urmatoarele capete de cerere:
-exercitarea autoritatii in comun de ambii parinti,
-stabilirea locuintei minorei la mama,
-stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorei ( in functie de venitul dvs. realizat sau raportata la venitul minim pe economie, dupa caz),
-stabilirea unui program de vizita al minorei ( programul si modalitatea urmand a fi solicitate in maniera in care acestea sa fie atat in interesul minorei cat si al dvs.).
Multumesc pentru raspuns! In privinta capetelor de cerere sunt oarecum intrigat:

-exercitarea autoritatii in comun de ambii parinti, ...aici inteleg ca noile norme stabilesc din start regula exercitarii autoritatii
-stabilirea locuintei minorei la mama, ...aici desi legea nu prevede ca locuinta se stabileste la mama, majoritatea (aici includ atat avocati, magistrati, oameni de rand) urmeaza puterea cutumei, desi din cate stiu sistemul nostru de drept nu este unul cutumiar...si din cate stiu nu exista vreun studiu relevant care sa ateste ca minorul trebuie sa creasca la mama...ce vreau sa zic e ca parintii nu pleaca de pe picior de egalitate in aceasta disputa...de ce nu? mi-e greu sa inteleg.
-stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorei ( in functie de venitul dvs. realizat sau raportata la venitul minim pe economie, dupa caz)...aici din cate stiu norma prevede contributia ambilor parinti.
-stabilirea unui program de vizita al minorei ( programul si modalitatea urmand a fi solicitate in maniera in care acestea sa fie atat in interesul minorei cat si al dvs.)....aici formularea mi se pare cel putin nepotrivita, dar daca se pleaca pe premisa de la punctul 2 este de inteles.

Sa nu ma intelegeti gresit, apreciez tot ceea ce faceti benevol pe acest forum si va multumesc in numele tuturor care se folosesc de informatiile pretioase primite de aici, dar nu inteleg de ce nu suntem tratati pe picior de egalitate ambii parinti cand e vorba de copiii nostrii.

PS: Cel mai mult imi doresc ca fetita mea sa aibe parte de ambii parinti, fiindca e in interesul ei, dar si al nostru ca parinti.

Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
tradat, utilizator
Daca mama e capabila sa creasca un copil, ofera aceeasi afectiune pe care o puteti oferi si dvs, nu exista motive in defavoarea dansei si va avea domiciliul la mama.
Dvs porniti cu minusuri- sunteti barbat si se considera ca sunteti mai stangaci cand e vb sa va ocupati de un copil ( sa-l hraniti, sa-l spalati, sa-l imbracati, sa aveti rabdare sa-l invatati etc); copilul e fetita si are 4 ani; locuieste in prezent cu mama in casa in care a stat si pana acum.
Ca sa inclinati balanta in favoarea dvs, nu cred ca trebuie neaparat ca dvs sa dovediti ca sunteti un parinte mai bun, ci ca mama e un parinte care nu se ocupa de copil, nu-i pasa etc
Autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun, adica ambii veti decide pt copil, aveti drepturi si obligatii egale. Puteti cere un program de vizita cat se poate de mult extins sau sa fiti fara program- la liber tinand cont de programul copilul, presupunand ca va veti intelege cu mama

Alte discuții în legătură

Drepturile tatalui la separare ady_29 ady_29 Buna seara, Am problema cu care ma confrunt de cateva saptamani. Daca ma puteti ajuta v-as fi recunoscator. Ma numesc Ionel, am 35 ani, sunt casatorit de 10 ... (vezi toată discuția)
Custodie copil danutz_ldm danutz_ldm Buna seara Am si eu o problema majora In urma cu ceva timp am cunoscut o fata cu care am avut o relatie de vreo cativa ani. In urma acestei relatii a aparut ... (vezi toată discuția)
Extindere program vizita minor oanapdv oanapdv Sotul meu mai are o fetitza de care a aflat la nasterea acesteia de la bunicii materni. Din lipsa dovezilor solicitate ( test ADN) sotul a fost reticient si nu ... (vezi toată discuția)