avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contriburii neplatite de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contriburii neplatite de angajator

Bunaziua,
In mod intamplator, am aflat ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat, anul trecut, pe lunile feb-iun, cu ocazia unei vizite la medic. Am solicitat de la casa de asig. de sanatate, un raspuns in scris in acest sens, dar nu mi-a venit nici dupa 8 luni, cu toate ca la ghiseu, mi s-a oferit oral informatiile necesare cu privire la neplata contributiilor.
Ce trebuie sa fac, cui sa ma adresez, pentru a intra in normalitate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:06, 12 August 2013
Modalitatile de actionare pe care un salariatul le are, intr-o astfel de situatie, sunt :
- promovarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- sesizarea ANAF in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce duce la efectuarea unui control de specialitate.
OG nr.86/2003, art.27 alin.1:
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata datoriilor la fondul de pensie ovi68 ovi68 In 2010 am fost disponibilizat si am primit salarii compensatorii.In 2012 am constatat ca nu sau platit taxele datorate la fondul de pensii din aceste ... (vezi toată discuția)
Neplata contributii pdmg pdmg Am lucrat pt o perioada de timp intr o institutie publica si nu mi-au platit contributile. Unde as putea face sesizare? Acelas subiect dar pt un angajator ... (vezi toată discuția)
Nu mi s-au platit contributiile catre stat de mai bine de un an si jumatate liviudeva liviudeva ce pot face daca angajatorul nu mi-a platit contributiile catre stat? cum pot sa il oblig sa o faca din moment ce sunt angajat la acea societate? pe statul de ... (vezi toată discuția)