avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Actiune oblica/revocatorie?
Discuție deschisă în Executare silită

Actiune oblica/revocatorie?

SC X a acordat un imprumut lui Y, acesta din urma garantad creditul cu ipoteca asupra unui imobil.
Pe parcursul derularii imprumului, SC X ii da un acord lui Y pentru a vinde impobilul afectat garantiei, urmand ca din pretul incasat sa fie stins imprumutul.
Y incaseaza o parte din pret de la Z, pretul nefiind achitat de Z niciodata integral pentru imobilul ce fusese afectat garantiei.
Y nu face niciun demers impotriva lui Z pentru recuperarea restului de pret.
Z (dobanditorul) este o persoana juridica impotriva careia s-a deschis procedura insolventei, fiind depasi termenul in care creanta putea fi inscrisa in tabelul creditorilor.
Pe de alta parte, in contractul de vanzare - cumparare notarul nu a facut nicio mentiune cu privire la privilegiul vanzatorului pentru restul de pret. Notarul poate fi tinut responsabil in acest caz?
Termenul de prescriptie pentru efectuartea unor demersuri de catre SC X este in acest caz de 3 ani de la vanzarea imobilului - obiect al garantiei?
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 08:42, 21 August 2013
privilegiul este unul legal, el exista si daca vanzatorul renunta in mod expres la el si trbuie inscris si in aceste conditii in CF. Notarul poate fi tras la raspundere, doar ca privilegiul existand oricum, nu prea a creat prejudiciu.
ce sorti de izbanda crdeti ca are o actiune in constatarea rezolutiunii in conditiile in care dobanditorul este o PJ in insolventa?
Spre zero, daca nu v-ati inscris la masa credala. Doar daca veti reusi repunerea in termenul pentru inscrierea in tabelul de creante, aveti ceva sanse. Daca au trecut 3 ani de la scadenta sumei neplatite, nu mai aveti sanse.
nu se aplica termenul de prescriptie de 10 ani, avand in vedere ca actiunea vizeaza un imobil?
Se solicita un drept de creanta, nu este o actiune reala imobiliara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu ContSters237899 ContSters237899 Buna seara, Dezvoltatorul X vinde catre cumparator Y un imobil. In CF este inscris la momentul vanzarii privilegiul constructorului Z. Pentru ca X nu a ... (vezi toată discuția)
Tabel preliminar sau tabel suplimentar? ginacoseru ginacoseru sc x srl livreaza marfa catre sc y srl. aceasta din urma nu are active ca urmare refuza plata. administratorul sc y srl mai are o firma sc z srl care este ... (vezi toată discuția)
Privilegiile monica_907 monica_907 buna ziua. am si eu o intrebare referitoare la privilegiul asupra imobilelor inscris in art.1737 cod civil, potrivit caruia printre Creditorii privilegiati ... (vezi toată discuția)