avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... persoana fizica............
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

persoana fizica............

sotul meu are autorizatie de persoana fizica,forma de impozitare este pe venit fix,este obligat sa plateasca si la casa de pensii pentru vechime sau doar la CAS?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 21:10, 17 Martie 2009
Din cate cunosc ,in acest caz exista obligativitate doar pentru contributia la asigurarile de sanatate.
Da, reglementarile legale le gasiti in urmatoarele acte normative:

OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, prevede:
Art. 18. - PFA este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.

Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, dispune:
Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie la fondul de pensii canto canto Buna ziua, Sunt titularul unei intreprinderi individuale si nu stiu daca sunt obligata sa contribui la fondul de pensii ?(contribui la fondul de ... (vezi toată discuția)
Declaratie de asigurare cristemonica cristemonica Buna ziua!as dorii sa ma ajutati raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare.Ma poate obliga casa de pensi sa platesc cotizatie atata timp cat nu am un contract ... (vezi toată discuția)
Pensionare; activitate ca pfa raul89 raul89 Buna seara. In luna august 2011, implinesc 63 de ani si am o vechime in munca de 43 de ani. Va rog sa imi spuneti, daca ma pot pensiona anul acesta, dar cu ... (vezi toată discuția)