avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Subventii pentru suprafata APIA in cifra de afaceri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Subventii pentru suprafata APIA in cifra de afaceri

buna ziua! as avea urmatoarea intrebare pentru dumneavoastra : subventiile primite pentru suprafata de la APIA intra in calculul cifrei de afaceri in cadrul bilantului contabil?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Zsuzsanna Lukacs , Consultant credite si finantari 11:56, 13 August 2013
Cifra de afaceri (CA) reprezintă totalul vânzărilor realizate (facturate) pe parcursul unui exercițiu fiscal.

Potrivit pct 33 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
"Cifra de afaceri neta cuprinde sumele rezultate din vanzarea de produse si furnizarea de servicii care se inscriu in activitatea curenta a entitatii, dupa deducerea reducerilor comerciale si a taxei pe valoarea adaugata, precum si a altor taxe legate direct de cifra de afaceri".

Potrivit pct 250 din ordinul mai sus mentionat:
"(1) Contul de profit si pierdere cuprinde: cifra de afaceri neta, veniturile si cheltuielile exercitiului, grupate dupa natura lor, precum si rezultatul exercitiului (profit sau pierdere).
(2) Cifra de afaceri neta, in sensul prezentelor reglementari, se calculeaza prin insumarea veniturilor rezultate din livrarile de bunuri si prestarile de servicii si alte venituri din exploatare, mai putin reducerile comerciale acordate clientilor.
(3) Atunci cand, in baza unor prevederi legale exprese, in conturile de venituri au fost cuprinse sume reprezentand diverse impozite si taxe reflectate concomitent in conturi de cheltuieli, cu ocazia intocmirii contului de profit si pierdere, la cifra de afaceri neta se vor inscrie sumele reprezentand veniturile mentionate, corectate cu cheltuielile corespunzatoare acelor impozite.”

Conform definitiilor de mai sus, in cifra de afaceri se va reflecta numai subventia legata de cifra de afaceri, respectiv sumele incasate de la buget pentru decontarea bunurilor/serviciilor livrate atunci cand costul de productie este mai mare decat pretul de vanzare.

In conditiile in care subventiile primite de la APIA si subventiile pentru motorina sunt folosite pentru efectuarea unor cheltuieli materiale, nu pentru acoperirea diferentelor de pret, nu sunt componente ale cifrei de afaceri, ambele inregistrandu-se in contul 7412 "Venituri din subventii de exploatare pentru materii prime si materiale consumabile".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subventia in agricultura ContSters171772 ContSters171772 Va rog sa ma ajutati cu privire la subventia in agricultura pe anul 2010.Sunt acele sume la hectar platite prin APIA pentru infiintarea culturilor care la un ... (vezi toată discuția)
Ong- crescatori de animale - subventie apia cristinaszilagyi cristinaszilagyi Buna ziua, Ma puteti ajuta cu o rezolvarea in cazul unui ong (asociatie crescatori de animale) acestia primesc subventie de la apia, cum se ... (vezi toată discuția)
Cifra afaceri globala AlexT. AlexT. Stie cineva cum se calculeaza cifra de afaceri globala?si ce reprezinta? (vezi toată discuția)