avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune, mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune, mostenire

Buna ziua, bunica din partea tatalui a murit in urma cu 4 ani, ea fiind proprietara unei garsoniere. de atunci matusa mea refuza sa faca succesiunea si sa imparta cu tatal meu dreptul la garsoniera. ce trebuie facut in acest caz? doar ei doi sunt urmasi, nemaiexistand alti mostenitori. are si tatal meu dreptul la garsoniera? unde trebuie sa se adreseze pt a rezolva problema. va multumesc!
Are si tatal dvs. dreptul la 1/2 din mostenire. Daca matusa nu e de acord sa mearga impreuna la notar, tatal dvs. trebuie sa se adreseze instantei.
Dezbaterea mostenirii se poate efectua la notar, iar in cazul in care nu tatal nu se intelege cu matusa dumneavoastra, trebuie formulata o actiune in instanta.
Dacă poate dovedi că a acceptat succesiunea, se poate adresa instanţei de judecată.

Se poate adresa instanţei şi dacă nu poate dovedi acceptarea. Numai că ar fi un demers inutil. Bani cheltuiţi degeaba.
Potrivit legii in vigoare la data deschiderii succesiunii ( data mortii celui care lasa mostenirea ) , termenul de prescriptie a dreptului de optiune succesorala era de 6 luni .

Asadar tatal tau trebuia ca in acest interval de timp , de 6 luni , sa fi acceptat mostenirea , tacit sau expres , in caz contrar a decazut din dreptul de mostenire .

Dar , daca merg la notar si deschid mostenirea de buna-voie atunci s-ar putea rezolva problema . Prin urmare interesul vostru este sa o convingeti pe matusa sa accepte mostenirea de comun acord , insa inteleg ca singuri nu ati reusit .

Va recomand medierea , ca o alternativa viabila de solutionare a problemei . Apelati la un mediator , care o va invita pe matusa la mediere , iar daca aceasta accepta , cu ajutorul mediatorului veti putea ajunge la o intelegere favorabila pentru ambele parti .

Insa in instanta tatal va trebui sa dovedeasca acceptarea in termen a mostenirii , iar daca nu poate , va pierde .

Bafta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea MAGDA2010 MAGDA2010 As dori si eu o informatie:daca,dupa 9 luni ,de la decesul tatalui meu,nu am facut nici o declaratie de acceptare a mostenirii pot fi decazuta din dreptul de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de acrescamant Dan Vasilescu Dan Vasilescu In prezent am 32 ani. La varsta de 1 an parintii mei au divortat iar tatal meu s-a recasatorit. Nu am tinut niciodata legatura insa a platit pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri intre succesibili criscriscristina criscriscristina Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti daca, in situatia in care mostenitorii nu se inteleg intre ei in ceea ce priveste deschiderea succesiunii, unul ... (vezi toată discuția)