avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Schimbare data scadenta a ratei la Prima Casa
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Schimbare data scadenta a ratei la Prima Casa

Buna ziua ! Am un credit Prima Casa cu o banca si de mai bine de 6 luni solicit catre banca sa-mi schimbe data scadenta a platii din 10 in 20 ale luni. Insa ei spun ca pentru aceasta schimbare este necesar act aditional notarial a carui taxa sa o suport eu . In contractul de credit nu este specificat acest lucru si nici aceasta taxa notariala in cazul actelor aditionale insa in ultimul raspuns dat de ei au zis ca in Codul Civil art 1243 "Art. 1243 Modificarea contractului
Dacă prin lege nu se prevede altfel, orice modificare a contractului este supusă condiţiilor de formă cerute de lege pentru încheierea sa."
Imi puteti spune exact daca acest articol este aplicabil in cazul meu ( adica daca am facut contractul notarial si actul aditional tb facut notarial , si unde pot sa verific daca legea cu Prima Casa spune ceva de acest lucru ) .
Este ceva art in Codul Civil sau vreo lege prin care sa oblige banca sa fie specificate in contract toate taxele ?

Si in cazul in care chiar trebuie facut acest act aditional daca nu este speficicata taxa acestuia in contractul meu de credit ma pot obliga sa o platesc ?

Este o aberatie, sa vreua sa le dau banii la timp si ei imi cer taxe ?? Sotul si-a schimbat job-ul si primeste banii dupa data de 10 :((

Ma poate ajuta cineva cu o lamurire :)

Multumesc mult mult
Ramona

Cel mai recent răspuns: ramteo2001 , utilizator 16:21, 16 August 2013
Buna ziua,
Art 1243 stabileste ca un contract, ce nu e reglementat de o lege speciala, poate fi modificat doar cu respectarea formei sale. Daca a fost incheiat in forma autentica, atunci si modificarile se pot face si ele doar in forma autentica. Costurile autentificarii pot fi suportate de ambele parti, daca asa se inteleg, sau de acela care a propus modificarea. In HG 717/2019 nu se prevede obligatia bancii de a specifica in ce mod se pot modifica aceste contracte de credit, se prevede doar faptul ca ele nu pot fi modificate unilateral. Daca in contractul incheiat nu se prevede in ce conditii se modifica, atunci se vor aplica regulile de drept comun,. Asta inseamna ca se va tine cont de forma contractului, conform regulilor stabilite in Codul Civil.

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu

[Editat de admin - va rog sa nu va mai postati datele de contact in mesaje, Regulamentul nu permite asta. Multumesc anticipat]
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2013
Admin, administrator
Multumesc mult pentru raspuns , tot cautand am gasit ---- Legea 280/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in MO 888/2010 la data de 30.12.2010 la Art 35, Alin 1 , litera e spune asa : " „e) se interzice perceperea unui comision, unui tarif, unei speze bancare sau a oricărui alt cost, în cazul în care consumatorul doreşte schimbarea datei de scadenţă a ratelor" Prin aceasta lege practic nu ar tb sa fie perceput nici un cost , asta inseamna ca toate costurile cu actul aditional sa fie suportate de catre banca . Asa este ? Multumesc mult , astep un nou raspuns :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, daca un contract de locatiune este incheiat in forma ... Gabriel Alionte Gabriel Alionte Buna ziua, Daca un contract de locatiune este incheiat in forma autentica, se poate incheia ulterior un act aditional fara a merge la notar, doar prin ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)
Penalitati credit bancar mihaela0926 mihaela0926 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema legata de un credit bancar. Am pe cineva care a luat un credit bancar in anul 2008 pt o locuinta. ... (vezi toată discuția)