avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Daca un contract de locatiune este incheiat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Daca un contract de locatiune este incheiat in forma ...

Buna ziua,
Daca un contract de locatiune este incheiat in forma autentica, se poate incheia ulterior un act aditional fara a merge la notar, doar prin semnaturile partilor?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Alionte , Consilier juridic 12:09, 30 Iunie 2021
Exista un principiu al simetriei formelor actulu juridic, conform caruia pentru a modifica un act incheiat intr-o anumita forma trebuie incheiat un act in aceeasi forma (sau o forma avand "cel putin" aceeasi "putere"). Desi acest principiu a fost consacrat atat in doctrina cat si in jurisprudenta (inclusiv de ICCJ), nu exista o norma legala care sa aiba o aplicare obligatorie in sfera contractelor de inchiriere.
Conform art 1243 Cod CIvil "Dacă prin lege nu se prevede altfel, orice modificare a contractului este supusă condițiilor de formă cerute de lege pentru încheierea sa.". Astfel, daca respectivul contract de inchiriere ar fi putut sa fie incheiat in mod valabil si sub semnatura privata, chiar daca acsta fost incheiat in forma autentica, el poate fi modificat printr-un act aditional incheiat sub semnatura privata. Bineinteles, contractul initial nu trebuie sa prevada vreo limitare in acest sens (cum ar fi o prevedere expresa ca actul poate fi modificat numai prin acordul ambelor parti exprimat tot in forma autentica).
Multumesc mult pentru raspuns, o zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional contract autentic gabrieladina gabrieladina in cazul unui contract de locatiune autentificat la notar, in cazul modificarii acestuia printr-un act aditional, este obligatoriu ca si actul aditional sa fie ... (vezi toată discuția)
Schimbare data scadenta a ratei la prima casa ramteo2001 ramteo2001 Buna ziua ! Am un credit Prima Casa cu o banca si de mai bine de 6 luni solicit catre banca sa-mi schimbe data scadenta a platii din 10 in 20 ale luni. Insa ... (vezi toată discuția)
De cand e contractul de inchirere titlu executoriu? alinaione alinaione buna ziua. am un contract de inchiriere facut cu niste chiriasi care nu plaresc chiria. contractul e inregistrat la fisc si e facut in martie 2012. In 2014 am ... (vezi toată discuția)