avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de vechime

Este legal ca intr-o societate privata unde sporul de vechime s-a introdus in salariu ,acesta sa dispara in cativa ani ? Adica acum daca salariul este de 800 lei ,minimul pe economie , unde mai este sporul de vechime?
Daca am avut spor de vechime , inainte si inca vreo 2 ani dupa privatizare , poate fi suspendat intre timp?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:00, 22 August 2013
Soprul de vechime nu este suspendat, el a fost inclus in salariu de baza. In general, includerea sporurilor in salariu de baza s-a facut astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
Am inteles ca este inclus in salariul de baza , dar daca acest salariu , cu tot cu spor de vechime este de 800 lei inseamna ca excluzand sporul , salariul ar fi sub minimul pe economie ? Cei noi angajati primesc tot minimul pe economie si atunci intreb din nou : mai exista sporul de vechime ?
Daca aveam un spor de vechime de 20% inseamna ca am salariul de 666 lei, pentru ca 666+20%x666 =800 ?
Cand se stabileste salariul minim pe economie in valoarea lui este inclus si sporul de vechime ?
Conform legii in vigoare, angajatorul are obligatia de a acorda, ca si spor pentru vechimea in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% pentru mai mult de 20 de ani, din salariul de baza.
Legea lasa insa la latitudinea angajatorului modalitatea de esalonare. De exemplu, angajatorul poate acorda un procent de 7% din salariul de baza al angajatului pentru o vechime de 7 ani in munca, sau poate acorda acelasi spor la o vechime de 10 ani. Insa aceasta modalitate de plata trebuie clar prevazuta in cadrul unitatii, astfel incat toti salariatii sa o cunoasca.

In practica insa, procentul sporului de vechime variaza in functie de urmatoarele transe:
5 % - intre 3 - 5 ani vechime in munca
10% - intre 5 - 10 ani vechime in munca
15% - intre 10- 15 ani vechime in munca
20% - intre 15- 20 ani vechime in munca
25% - peste 20 ani vechime in munca
Pe langa sporul de vechime in munca, angajatorul poate sa acorde si unul de vechime in cadrul societatii sale (este optional).
De retinut este ca la un salariu minim pe economie, vechimea in munca nu este cuprinsa in salariu, si deci va trebui adaugat sporul pentru vechimea in munca.
[ link extern ]
Care este legislatia la care va referiti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de vechime trebuie acordat conform legii BG BG Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca sporul de vechime trebuie acordat obligatoriu conform legii! Care este actul nomativ care stipuleaza acest lucru si ... (vezi toată discuția)
Incadrarea cu salariul minim remuss remuss Buna ziua.Am un verisor care lucreaza la o scoala,muncitor si nu are nici salariul minim pe economie.Cum se poate ca secretarul de la scoala sa spuna ca la un ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca pe statul de plata gicubutnaru gicubutnaru Buna seara ! Va rog ,lamuriti-ma .Am mai mult de 25 de ani de vechime dar pe statul de plata nu exista o rubrica din care sa rezulte ca mi s-ar plati ceva ... (vezi toată discuția)