Buna seara !
Va rog ,lamuriti-ma .Am mai mult de 25 de ani de vechime dar pe statul de plata nu exista o rubrica din care sa rezulte ca mi s-ar plati ceva in plus la salar.Nu stiu daca mi se calculeaza (si se adauga ) la salar undeva vechimea (ca pe stat nu apare).Am gresit eu ca n-am pretins asta la semnarea contractului de munca?
ar trebui sa apara, in primul rand in contractul de munca, dar si in statul de plata.Trebuie sa intrebati persoana care se ocupa de state, poate e inclus in salariul realizat.
Sporul de vechime se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază. Daca in c.i.m. al dvs nu este prevazut ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza, atunci acesta se acorda la salariul de baza.
Daca in contractul de munca nu este specificat faptul ca salariul include si sporul de vechime atunci acesta nu este platit. Nu este suficient sa fie specificat ca salariul include si sporul de vechime aceasta trebuie sa rezulte din calculul acestuia, adica salariu minim pentru functia respectiva plus suma care reprezinta sporul de vechime. O moda este specificarea in CIM ca salariul include sporul de vechime dar suma acestuia arata clar ca nu il contine cel mai adesea fiind doar salariul minim. In acest caz solicitarea acestuia este oportuna. Includerea sporului de vechime in salariul brut este menita sa avantajeze salariatii nu sa fie pierdut printe cuvinte.
Nu este necesar sa fie specificat in CIM sporul el se plateste in baza contractului colectiv de munca la nivel national . Astfel ca puteti cere si acum sa vi se calculeze si sa vi se plateasca sporul de vechime.
Pe statul de plata (pt.ianuarie)am 6oo lei brut,461 lei rest de plata. [CAS angajat 57lei,fond somaj 3 lei,fond sanatate 39 lei, deducere personala 25o lei]
Nu-i asa ca nu apare vreo valoare pentru vechime ?Ca ,de fapt ,nu primesc decit salarul minim,fara vechime ?
Asa este ... nu primiti spor de vechime.
Prin urmare, aveti doua posibilitati : fie va adresati instantei de judecata , fie depuneti o sesizare la ITM referitor la faptul neacordarii sporului de vechime.
Alte discuții în legătură
Spor de vechime
leia
Este legal ca intr-o societate privata unde sporul de vechime s-a introdus in salariu ,acesta sa dispara in cativa ani ? Adica acum daca salariul este de ... (vezi toată discuția)