avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Furt, prejudiciu achitat. Citaþie pentru prezentare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Furt, prejudiciu achitat. Citaþie pentru prezentare material de up.

Buna ziua!Am si eu o intrebare
Am doi prieteni care au comis un furt acum 2 ani,au recuperat intreg prejudiciu iar bagubitul ne mai avand alte pretentii de la ei!Acum 4 zile au primit mandat de aducere sau citatie pentru prezentarea materialului(ceva de genul)Ei nu mai au alte antecedente penale sau civile!Ce se intampla in cazul de fata?e grav?ce risca?e vorba de arestarea lor?Multumesc mult
Nu , chemarea pentru prezentarea materialului de urmărire penală denotă faptul că urmărirea penală a fost finalizată şi, după această etapă, va fi întocmit rechizitoriul pe baza căruia va fi sesizată instanţa. Achitarea prejudiciului de către făptuitor va fi avută în vedere la individualizrea pedepsei ca circumstanţă atenauntă.
Prin prezentarea de material organele de urmarire penala aduc la cunostinta invinuitului sau inculpatului probele administrate pana acum in vederea cunoasterii de catre acesta a intregului material probator pentru a se i se da posibilitatea de a combate probele in acuzare prin noi cereri sau declaratii suplimentare, aceasta activitate se desfasoara la sfarsitul urmaririi penale.
Este bine sa cunoasteti ca organul de urmarire penala are obligatia sa informeze invinuitul sau inculpatul ca are dreptul de a lua cunostinta de materialul de urmarire penala, sa indice incadrarea juridica a faptei, invinuitul sau inculpatul va putea studia dosarul fila cu fila, in mod nelimitat sub aspect temporar, va fi intrebat daca are de formulat cereri noi sau de facut declaratii suplimentare, la sfarsit se intocmeste un PV de prezentare a materialului de urmarire penala.
Daca invinuitul sau inculpatul va face cereri noi, acestea vor fi admise sau respinse prin ordonanta, daca se vor admite se va dispune completarea urmaririi penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor intr-un dosar de frauda/inselaciune raulv raulv Buna ziua, Am calitatea de \"martor\" intr-un dosar de inselaciune de circa 5000 lei. Pe scurt, politistul judiciar mi-a spus ca exista ca invinuit o ... (vezi toată discuția)
Dosar penal incepatorius incepatorius poate avocatul meu sa studieze dosarul in cursul urmaririi penale? suntem inca in faza de urmarire penala iar eu sunt inculpat, inca nu s-a emis rechizitoriul (vezi toată discuția)
Etapele urmarii penale dezca dezca Buna ziua ma adresez dvs in calitate de faptuitor al unei cuze penale. Doresc sa stiu care sunt etapele urmaririi penale? -partea vatamata a intocmit un ... (vezi toată discuția)