avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul medical si cercetarea disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul medical si cercetarea disciplinara

Buna ziua,
As dori sa stiu ce se intampla in cazul in care un salariat, convocat pentru o cercetare disciplinara ( a semnat de luare la cunostinta ) intra inainte de data intrunirii comisiei in concediu medical.
Termenul de 30 de zile de la data luarii la cunostinta de catre angajator a faptei ce a dus la demararea procedurii de cercetare disciplinara este depasit la data la care salariatul iese din concediu medical.
Se poate aplica si in acest caz regula preavizului, cind, daca in aceasta perioada intervine o cauza de suspendare a Cim se prelungeste termenul de preaviz, in cazul nostru, se prelungeste intervalul de timp dat de Codul Muncii pentru emiterea deciziei de sanctionare, adica 30 de zile calendaristice?
Daca nu, ce este de facut?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:40, 14 August 2013
trebuie sa va prezentati la cercetarea disc iplinara.
este posibil sa constate ca va substituiti cercetarii
Nu trebuie sa va prezentati la comisia de discplina daca la data convocarii sunteti in concediu medical.

Incapacitatea temporara de munca constituie un motiv obiectiv care da posibilitatea angajatului sa nu se prezinte la comsia de disciplina la data convocarii. In acest sens, comisia va trebui sa va convoace pentru o alta data .
Multumesc. Problema mea este ca eu sunt de cealalta parte a `` baricadei ``. In cazul in care angajatul intra in concediu medical trec cele 30 de zile limita de la data inregistrarii referatului privind fapta savarsita pina la emiterea deciziei. Problema mea este aici: cum va interpreta instanta faptul ca am emis o decizie de sanctionare depasind termenul de 30 de zile, chiar daca angajatul este in concediu medical.
Stiu ca in cazul in care un salariat este in incapacitatea temporara de munca se considera ca CIM ul lui este suspendat si atunci as putea prelungi cele 30 de zile cu durata concediului medical?
Multumesc
Decizia ICCJ nr. 16/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, prin care se admite recursul in interesul legii inaintat de Procurorul General al Romaniei, astfel :

Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 3307 cu referire la art. 329 din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 202/2010, Legea nr. 71/2011 si Legea nr. 60/2012,

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
In numele legii

D E C I D E
Admite recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.
Obligatorie, potrivit art. 3307 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 12 noiembrie 2012.

Detalii privind Termenul de aplicare a sanctiunuu disciplinare de catre angajator gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
mmarianne a scris:

Stiu ca in cazul in care un salariat este in incapacitatea temporara de munca se considera ca CIM ul lui este suspendat si atunci as putea prelungi cele 30 de zile cu durata concediului medical?
Multumesc

Conf art 49 alin 6 CM in cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.

In consecinta cred ca si termenul de 30 de zile mentionat de dvs se va suspenda si va reincepe sa curga de la data reluarii activitatii de catre salariat.

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate any2380 any2380 Buna ziua, In cazul unui salariat care absenteaza in perioada 17.10.-21.10, in a treia zis se transmit absentele nemotivate in Revisal, Intrucat nu a ... (vezi toată discuția)
Cercetare abatere disciplinara gh3gh1 gh3gh1 Angajatorul a primit o sesizare despre o abatere disciplinara a unui salariat. Dar la data primirii sesizarii, salariatul intrase cu doua zile inainte in ... (vezi toată discuția)
Sancțiuni disciplinare lismanumagda1 lismanumagda1 In cazul in care comisia de disciplină s-a întrunit ,la mai mult de 30 de zile de la luarea la cunostintă a sesizării de catre angajator, sancțiunea poate ... (vezi toată discuția)