Buna ziua,
In cazul unui salariat care absenteaza in perioada 17.10.-21.10, in a treia zis se transmit absentele nemotivate in Revisal, Intrucat nu a prezentat cerere de invoire sau concediu medical, si contactat telefonic nu a prezentat un motiv intemeiat pentru care absenteaza. In a treia zi in urma referatului incepe cercetarea disciplinara. In a patra zi salariatului neprezentandu-se la munca i se suspenda cim pana la data primei convocari,30.10.(in situatia in care revine la munca in aceasta perioada i se inceteaza suspendarea si se continua cercetarea). Dispunerea suspendarii facandu-se in baza referatului, nu a unei decizii Acesta a fost solutia ITM.
Pana la data convocarii nu se prezinta la munca.Curierul nu reuseste sa ia legatura cu el si sa ii inmaneze convocarea, il va aviza sa ridice plicul de la sediul curieratului, termen care ar fi trecut de data convocarii.
Facem o a doua convocare, in data de 13.11, cu posta, pentru a nu contesta ca a ridicat plicul cu prima convocare dupa data convocarii si pentru a avea dovada ca de buna credinta asteptam sa aduca clarificari situatiei.
Suspendam contractul cu data urmatoarei zile datei convocarii,( dat fiind ca nu se prezinta), pana la data urmatoarei convocari?
Data referatului adus la cunostinta angajatorului este 21.10, data de 30 zile calendaristice in care angajatorul poate sanctiona se implineste in 19.11.
Regulamentul intern mentioneaza ca la mai mult de 3 zile absente nemotivate se dispunde concediere cf art 61 lit a.
Itm sustine ca se supenda cim atat timp cat lipseste nemotivat, pana la data la care revine la munca.
Este corect rationamentul?
Va multumesc
Potrivit art.51 alin.2 din Codul Muncii, contractul individual de muncă poate fi suspendat în situaţia absenţelor nemotivate ale salariatului, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum şi prin regulamentul intern.
Suspendarea contractului individual de munca in temeiul art. 51 alin. (2) C.mun. este facultativa pentru angajator.
Termenul nu este calculat corect privind aplicarea sanctiunii.
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, data luarii la cunostinta nu este data inregistrarii referatului prin care a fost sesizata lipsa nemotivata, repsectiv 21.10?
Decizia ICCJ nr. 16/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, prin care se admite recursul in interesul legii inaintat de Procurorul General al Romaniei, astfel :
Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 3307 cu referire la art. 329 din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 202/2010, Legea nr. 71/2011 si Legea nr. 60/2012,
INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
In numele legii
D E C I D E
Admite recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste ca: In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.
Obligatorie, potrivit art. 330^7 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 12 noiembrie 2012.
Desfacere cim
MariaRamona
Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)