avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somer angajat pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somer angajat pe perioada determinata

Buna ziua! Am beneficiat de somaj timp de 6 luni dupa care am fost angajat cu contract pe perioada determinata de 3 luni,pe 15 septembrie2013 contractul expira si as vrea sa stiu in ce conditii beneficiez din nou de somaj si daca dupa expirarea perioadei de proba se poate revenii la somaj doar din initiativa mea.Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: dobrasebastian , utilizator 13:03, 14 August 2013
1. Pentru a beneficia din nou de indemnizatie de somaj trebuie sa indepliniti aceleasi conditii:
- sa va inceteze contarctul individual de munca din motive neimputabile dvs.;
- in cele 12 luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Dar daca eu nu mai doresc prelungirea dupa expirarea perioadei de proba se mai poate beneficia de reluarea somajului? Va multumesc.
1. - Am sters raspunsul anterior pentru ca a fost gresit.
- Eu intelesesem ca la data cand ati incheiat contractul individual de munca (CIM) pe perioada deteminata nu se terminase perioada de somaj.

2. - Recitind mesajul dvs. reiese ca ati terminat perioada de somaj acordata si ati incheiat apoi un CIM pe perioada determinata.
- Daca incetati CIM in perioada de proba din initiativa dvs. nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Daca incetati CIM in eprioada de proba din initiativa angajatorului veti benficia de indemnizatie de somaj daca veti avea cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
Scuze ca nu m-am facut eu inteles cum trebuie...cu ingaduinta dumneavoastra reformulez.Eu am fost angajat pe o perioada de proba de 3 luni direct din somaj.Mai aveam dreptul la somaj 6 luni,perioada in care stiu ca somajul se suspenda si acuma vroiam sa stiu in ce conditii pot benefia din nou de continuarea somajului.Va rog sa-mi spuneti cu ce articol se poate desface contractul de munca pentru a beneficia de somaj in continuare.Va multumesc pentru lamuriri.
1. Inseamna ca primul meu raspuns era corect.

2. Daca ati incheiat un CIM pe perioada determinata atunci s-a suspendat plata indemnizatiei de somaj si se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.

3. - In aceasta situatie legea nu prevede cum trebuie sa inceteze CIM pentru a putea reveni in somaj.
- In consecinta puteti sa incetati oricum doriti CIM si apoi puteti relua somajul de unde a ramas.
- Nu strica sa intrebati si la Agentia de Somaj care este cea care aproba reluarea in plata a indemnizatiei de somaj.

Alte discuții în legătură

Reluare somaj dupa angajare cu cim perioada nedeterminata si incetare in perioada de proba DoraVasile DoraVasile Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face si daca se mai poate face ceva in situatia mea, care se prezinta astfel: Am beneficiat de somaj o ... (vezi toată discuția)
Somaj Tamaska Tamaska Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Din data de 06.01.2012. pana-n 05.03.2013 cineva a fost angajat la S.C. X S.R.L. cu contract ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare somaj Aurelk Aurelk Un somer care se angajeaza la o societate pe perioada determinata de 3 luni dupa expirarea contractului mai poate beneficia de somaj? (vezi toată discuția)