avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Din data de 06.01.2012. pana-n 05.03.2013 cineva a fost angajat la S.C. X S.R.L. cu
contract individual de munca pe perioada nedeterminata.Dupa desafcerea CIM cu art. 65 .1 a beneficiat de somaj . In data de 10 iunie 2013 (dupa aprox. trei luni ) s-a angajat la S.C. Y S.R.L. cu contract de munca pe perioada determinata - 28 luni. In data de 19 iulie 2013 i s-a desfacut CIM cu art. 65.1. Adresandu-se la AJOFM acolo i s-a spus ca nu mai poate beneficia de indemnizatia de somaj , ramanand in " aer". Cei de la somaj tot s-au legat de perioada determinata - 28 luni, dar eu dupa cate stiu pentru a beneficia de somaj trebuie sa ai 12 luni lucrate ( norma intreaga) in ultimele 24 luni. Nu mai inteleg nimic, va rog sa ma clarifice cineva sa vedem clar situatia. Va multumesc frumos, cu respect: T.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:40, 31 Octombrie 2013
1. - Au dreptate cei de la AJOFM.
- Daca ar fi incheiat un contract individual de munca (CIM) pe perioada de cel mult 12 luni ar fi avut suspendata indemnizatia de somaj si la incetarea CIM ar fi reluat indemnizatia de somaj de acolo de unde a ramas.

2. Deoarece a incheiat un CIM pe eprioada de 28 de luni atunci i-a incetat plata indemnizatiei de somaj.

3. Pentru a beneficia din nou de indemnizatie de somaj trebuie sa indeplineasca iar conditia de a avea 12 luni stagiu de cotizare la somaj dar in conditiile prevazute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj EmiB EmiB Am urmatoarea problema. Am avut somaj in perioada 30.12.2010 pana pe 20.02.2011, dupa care m-am angajat din 21.02.2011 pana pe 17.02.2012 ( la mai multi ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? brezan brezan Am 54 de ani si 34 de ani de munca. Din iulie 2009 pana in octombrie 2010 am fost in somaj. Din noiembrie 2010 pana in mai 2011 nu am avut loc de munca. Din ... (vezi toată discuția)
Din nou in somaj roxana cecilia roxana cecilia in luna august am fost in somaj,iar in luna septembrie m-am angajat la o SC . In ianuarie ne-au fost date preavize de concediere colectiva . Ce drepturi am eu ... (vezi toată discuția)