avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj dupa divort

Divortul s-a pronuntat prin acordul ambilor soti la Starea Civila acum 4 luni, moment in care s-au si despartit fizic, adica ea s-a mutat in alta parte. Sotia (fosta) doreste partaj. Copiii sunt mari, nu se pune problema incredintarii lor. El traieste in 4 camere singur, iar fosta sotie in 2 camere impreuna cu unul din copii, nora si cele 2 nepotele. Se impune partajul, normal. Cat credeti ca dureaza si ce costuri implica luand in considerare ca, in mod cert fostul sot nu agreeaza sub nici o forma ideea partajului?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 15 August 2013
adynutza26, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:39, 16 August 2013
Atat costurile si durata procesului sunt greu de estimat.Ca si costuri aveti de achitat onorariu avocat,taxe timbru.onorariu expert evaluare bun imobil,iar durata depinde de orasul in care va judecati(in orasele mici de provincie numarul cazurilor este cu mult redus fata de orasele mari sau capitala),poate dura cateva luni pana primiti termen,dureaza si efectuarea expertizelor.Incercati sa partajati bunurile la notar,daca nu este posibil trebuie sa aveti rabdare si sa va asteptati la cheltuieli inerente.
Partajul poate dura si cativa ani, taxa judiciara este procent la valoare, cu avocatul stabiliti onorariu prin contract.
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ Nr. 80 din 26 iunie 2013 privind taxele judiciare de timbru
ART. 5
(1) Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse împărţelii - 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună - 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;
d) cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
e) cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive - 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.

Daca s-ar fi informat inainte de costuri si durata partaj, probabil ca nu s-ar mai fi mutat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de succesiune prin judecata Elena_Aurelia Elena_Aurelia Buna ziua,taxa de succesiune prin judecata,cat dureaza si si ce termen are persoana care nu se prezinta si cat costa? (vezi toată discuția)
Divorț a_crihan2005@yahoo.com a_crihan2005@yahoo.com Bună ziua...Ce acte sunt necesare în cazul unui divorț în instanță? Care metodă ar fi mai ok: la notar sau în instanță? Cât durează? Procesul de ... (vezi toată discuția)
Partaj MihaelaPopesc MihaelaPopesc La partaj nu a fost introdusa masina (care este luata in timpul casniciei, pe numele fostului sot) care are impozitul neplatit (din perioada cand inca eram ... (vezi toată discuția)