avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț

Bună ziua...Ce acte sunt necesare în cazul unui divorț în instanță? Care metodă ar fi mai ok: la notar sau în instanță? Cât durează? Procesul de divorț e separat de procesul pentru partaj? Care sunt costurile? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:59, 5 Mai 2020
Buna ziua,
1. Divort in instanta,
Acte necesare: certificat de casatorie (original si 2 copii xerox pe care se scrie ,,Conform cu originalul!” si se semneaza), certificate de nastere minori ( 3 copii xerox pe care se scrie ,,Conform cu originalul!” si se semneaza), C.I. reclamant sau reclamant si parat (daca este vorba de divort prin acord) (3 copii xerox pe care se scrie ,,Conform cu originalul!” si se semneaza). taxa de timbru de 100 lei la divort simplu sau 200 la divort prin acord.
Timp de rezolvare: daca e prin acord cam 2 luni, maxim 3, daca e fara acord (unul vrea si unul puna contre) circa 1,5 ani cu apel cu tot.
ATENTIE, daca nu sunt copii sau acestia sunt majori, se va face vorbire despre aceasta in cerere.
2. Divort la notar, intrebati un notar privind costuri si durata dar TREBUIE SA FIE PRIN ACORD ASUPRA TUTUROR CAPETELOR DIN CERERE inclusiv in privinta minorilor si a pensiei alimentare, in caz contrar ne putand sa se pronunte.
3. Sunt instanta care accepta partajul impreuna cu divortul si instante care cer ca cele doua cauze sa fie disjunse.
4. Costuri la partaj in instanta: 5% din valoarea bunurilor, taxa de timbru pentru partaj si iesire din indiviziune (sau doar 3% doar pentru partaj dar fara iesire din indiviziune si nu e recomandata), onorariu de expertiza care poate sa fie de circa 1500 lei sau mai mult, durata este de 1,5 - 2 ani cu cale de atac cu tot.
5. Partajul prin notar, intrebati notarul privind taxe si onorarii!
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:


(sau doar 3% doar pentru partaj dar fara iesire din indiviziune

Nu există asemenea posibilitate, prin partaj se iese din indiviziune. Partaj înseamnă împărțeală.

Citiți acest articol:
Partajul constituie operațiunea juridică prin care încetează starea de coproprietate sau de indiviziune, bunul sau bunurile stăpânite pe cote-părți fiind împărțite în materialitatea lor între coproprietari. Pe această cale, fiecare dintre coproprietari devine proprietar exclusiv asupra unei părți determinate din bun sau asupra unor bunuri dintre cele care constituie obiectul dreptului de proprietate comună, drept care se transformă într-un drept de proprietate exclusivă.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator


Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

4. Costuri la partaj in instanta: 5% din valoarea bunurilor, taxa de timbru pentru partaj si iesire din indiviziune (sau doar 3% doar pentru partaj dar fara iesire din indiviziune si nu e recomandata)



“Art. 5
(1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii — 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar — 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna — 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d) cererea de raport — 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive — 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia — 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.“

In cazul partajului/impartelii bunurilor comune ale sotilor, de regula, taxa de timbru este de 3% din valoarea masei partajabile.



Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru pentru iesirea din indiviziune teren arabil vetamihai vetamihai Buna ziua. Pe un titlu de proprietate sunt 4 persoane. In 2014 am cerut prin instanta iesirea din indiviziune pentru care m-i s-a cerut o taxa de timbru de ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj doineamariana doineamariana Buna ziua! As vrea sa stiu daca, in cadrul procesului de partaj, in urma cererii de acordare a facilitatilor ce am depus-o voi primi o reducere a taxei, dar in ... (vezi toată discuția)
Teren arabil, iesire din indiviziune Lucican2010 Lucican2010 Buna ziua, Pe un teren de 4 ha, exista un titlu de proprietate (L18/1991), din 1992, avand 3 coproprietari: A (2ha), B+C (2ha). Persoana A doreste sa obtina ... (vezi toată discuția)