avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comodat apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comodat apartament

Buna ziua!
Se poate face un contract de comodat intre doua persoane fizice ?
Vreau sa fac un astfel de contract in ceea ce priveste un apartament.
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: atacs , utilizator 15:30, 12 Iulie 2017
Da,se poate face
Prin incheierea unui astfel de contract partile convin ,in temeiul clauzelor contractual asumate , sa predea si sa preia dreptul de folosinta a imobilului
Contract de comodat (model 3 - folosinta apartament)

CONTRACT DE COMODAT


PÃRŢILE CONTRACTANTE
Art. 1. Dl./D-na. ................, cu domiciliul în ........., str. ......., nr. ...., judeţul ............., identificat cu B.I. seria ....... nr. .......... în calitate de COMODANT,
şi
Art. 2. Dl./D-na. ................, cu domiciliul în ........., str. ......., nr. ...., judeţul ............., identificat cu B.I. seria ....... nr. .......... în calitate de COMODATAR,

OBIECTUL CONTRACTULUI
Art. 3. Obiectul contractului îl constituie folosinţa de către comodatar a apartamentului aflat în proprietatea d-lui/d-nei. .................., în calitate de comodant, situat în ............ str. ................, nr. ......, pe care comodatarul se obligă să îl folosească potrivit destinaţiei sale.

TERMEN
Art. 4. Comodantul acordă comodatarului folosinţa apartamentului pe o durată de ...... ani, cu începere de la data semnării contractului.

OBLIGAŢIILE PÃRŢILOR
Art. 5. Comodantul se obligă:
- să dea comodatarului spre folosinţă apartamentul ce face obiectul prezentului contract;
- să restituie comodatarului cheltuielile făcute cu întreţinerea apartamentului;
Art. 6. Comodatarul se obligă:
- să folosească şi să întreţină apartamentul ca un bun proprietar;
- să folosească apartamentul potrivit destinaţiei stabilite prin prezentul contract;
- să restituie la data încheierii contractului bunul împrumutat.

RÃSPUNDEREA
Art. 7. Comodatarul răspunde pentru deteriorarea sau pierderea - în tot sau în parte - a lucrului, dacă nu dovedeşte că deteriorarea ori pieirea s-a produs fortuit sau că deteriorarea este consecinţa folosirii potrivit destinaţiei şi fără culpă din partea sa.

DAUNE COMINATORII
Art. 8. În cazul în care comodatarul nu eliberează apartamentul la sfârşitul contractului, acesta este obligat să plătească comodantului, daune cominatorii în valoare de ............. lei pentru fiecare zi de întârziere.

FORŢA MAJORÃ
Art. 9. Forţa majoră apără de răspundere partea care o invocă.
Partea contractantă care invocă forţă majoră, o poate face opozabilă celeilalte părţi cu condiţia informării despre apariţia cauzei de forţă majoră în cel mult 5 zile de la apariţia acesteia adăugând o confirmare a unor autorităţi competente care să certifice realitatea şi exactitatea cauzei.

ÎNCETAREA CONTRACTULUI
Art. 10. Raporturile contractuale încetează prin restituirea lucrului în stare corespunzătoare la termenul prevăzut în contract.
Art. 11. În caz de nerespectare a obligaţiilor de către comodatar, comodantul poate cere rezilierea contractului.

LITIGII
Art. 12. Litigiile dintre părţile contractante, în cazul în care nu vor fi rezolvate pe cale amiabilă, vor fi soluţionate de instanţele judecătoreşti competente.

Prezentul contract a fost încheiat astăzi ....... în 3 exemplare originale, din care unul rămâne la comodant, unul la comodatar şi unul la notariat.

Semnăturile părţilor

COMODATANT,
COMODATAR,
As dori o informație privind contractul de comodant. Acesta dacă a fost încheiat intre doua persoane fizice, e valabil dacă nu este înregistrat la notar? E obligatoriu sa fie înregistrat la notar?
In principiu, nu este obligatoriu sa fie facut la notar, este valabil si sub semnatura privata, insa depinde ce efecte urmariti sa produca acel contract de comodat.
trandafir2 a scris:

In principiu, nu este obligatoriu sa fie facut la notar, este valabil si sub semnatura privata, insa depinde ce efecte urmariti sa produca acel contract de comodat.


apropo de acest contract ,.....ce inseamana " depinde ce efecte urmariti sa produca acel contract de comodat." ,...mai concret eu am spatiu comercial care efectiv nu-mi mai trebuie si as dori sa-l dau in folosinta si INTRETINERE (mai ales - ca sa nu se degradeze) pe 5 ani unei firme comerciale , deci nu incasez bani ci doar am aceasta pretentie ,.......REPARATII SI INTRETINERE pe banii lor !
Imi puteti , va rog frumos detaila ???


In anumite situatii, autoritatile publice locale sau centrale, mai mult sau mai putin justificat, solicita acest contract de comodat incheiat in forma autentica, asta este un aspect.

Un alt aspect este cel legal de problema dvs., unde apreciez ca dpdv legal nu este necesar incheierea contractului in forma autentica, ci poate fi facut si sub forma inscrisului sub semnatura privata, insa este recomandat sa obtineti de la notar macar data certa. De ce?
Pentru ca astazi va intelegeti cu comodatarul, insa maine lucrurile s-ar putea sa se schimbe si spre exemplu, doar contractul de comodat incheiat in forma autentica, sau cel sub semnatura privata care a primit data certa, poate constitui titlu executoriu in ceea ce priveste obligatia de restituire a bunului, in caz contrar trebuind sa va adresati instantei de judecata, fapt ce face diferenta, avand in vedere ca cei 50 lei sau 200 lei cheltuiti la notar va pot ajuta enorm.

Alte discuții în legătură

Sediu social andrei_bucuresti andrei_bucuresti Buna ziua, as dori sa stiu ce responsabilitati implica un SEDIU SOCIAL pentru proprietarul apartamentului. Este vreun motiv pentru care ar trebui sa se ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat mihaicraiova mihaicraiova Buna ziua..Se poate face un contract de comodat in alt judet decat cel in care se afla persoanele care doresc sa faca un contract de comodat pentru un ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat bettyna bettyna Buna seara, Am si eu o intrebare la care am nevoie de ajutor. Stie cineva daca un contract de comodat se poate imcheia doar in fata unui jurist sau este ... (vezi toată discuția)